Доступність посилання

ТОП новини

«Росію згубила нафта» – американський фінансовий аналітик


Віталій Каценельсон
Віталій Каценельсон

Віталій Каценельсон, родом із Росії, – нині один із найвідоміших фінансових аналітиків у США. Його статті регулярно публікує Financial Times. 20 років Віталій не дивився російське телебачення, але після початку війни в Україні вирішив з’ясувати, як діють механізми пропаганди і чому, всупереч здоровому глуздові, значна кількість росіян продовжує підтримувати політику президента Володимира Путіна. Сім днів він дивився тільки передачі російського «Першого каналу» і результати своїх спостережень виклав у статті «Світ Путіна». В інтерв’ю Радіо Свобода Віталій Каценельсон поділився результатами своїх спостережень і розповів про те, що відбувається на нафтовому ринку.

– Ви увімкнули «Перший канал» після величезної перерви. Дивитися російське телебачення – це важке випробування чи захоплива справа?

Я став дивитися російське телебачення. І я побачив зовсім іншу картину, ніж я бачу з Америки

– Ви бачите інформацію абсолютно з іншого боку. Коли сталася ситуація з Кримом, я ще розумів, чому російські люди сприймають це спокійно і дозволяють Путіну це робити, оскільки Крим раніше належав Росії. Тобто я не вважаю, що це правильно, але це логічно, я міг зрозуміти, як російські люди дозволяють Путіну робити те, що він робить. Коли ситуація в Україні пішла далі, я вже не міг цього зрозуміти. Я не міг зрозуміти, як російські люди можуть погоджуватися з цим, тому я став дивитися російське телебачення. І я побачив зовсім іншу картину, ніж я бачу з Америки. Тут ми бачимо, як російська армія воює з українською армією у Східній Україні, а там показано, що російської армії немає, а війну почала Америка. Тиждень я дивився російське телебачення і не дивився американське і зрозумів, що російські люди отримують зовсім іншу інформацію. Чесно скажу, в мене самого з’явилися сумніви. Права півкуля мозку починає контролювати ліву: емоції, які ви бачите в телевізорі, починають блокувати фільтри, що допомагають міркувати. Коли ви дивитеся російське телебачення, ви думаєте, що Україною керують нацисти. Я дивився програму «Людина і закон», яка, за ідеєю, ніякого стосунку не повинна мати до політики, і вони стали показувати бандерівців, як вони вбивали євреїв і росіян під час війни, а потім здійснювали теракти. І врешті вони кажуть, що ці люди зараз керують Україною. Таке відчуття, що в Україні величезна кількість фашистів.

– Ви, напевно, звернули увагу ще й на те, що українська тема домінує на російському телебаченні, а російські справи виведені на другий план.

Усю інформацію росіяни отримують із одного джерела, від держави. Інформація тиражується державою для того, щоб вона допомогла державі домогтися того, чого вона хоче домогтися, тобто там немає свободи слова. Російське телебачення – це прямий репортаж із Кремля. Тому все, що ви бачите, ви повинні фільтрувати

– І це помітно. В Америці десяток телевізійних каналів, де я можу дізнатися новини, а в Росії всі ЗМІ контролює Кремль. За ідеєю, наша розмова повинна була початися з цього. Усю інформацію росіяни отримують із одного джерела, від держави. Інформація тиражується державою для того, щоб вона допомогла державі домогтися того, чого вона хоче домогтися, тобто там немає свободи слова. Російське телебачення – це прямий репортаж із Кремля. Тому все, що ви бачите, ви повинні фільтрувати і розуміти, що те, що робить держава, репортери не перевіряють, уся інформація виходить із одного джерела. Я у своїй статті навів список речей, які дізнався, коли дивився російське телебачення. Наприклад, що Америка витратила п’ять мільярдів доларів, щоб дестабілізувати Україну. Я не міг зрозуміти, де ж узяли цю цифру. Я знайшов в інтернеті, що одна з помічниць держсекретаря США у грудні 2013 року сказала, що Америка дала Україні п’ять мільярдів доларів, але це за всі останні 23 роки. А російське телебачення просто взяло цю цифру і оголосило, що Америка дала п’ять мільярдів доларів за останні три місяці, щоб дестабілізувати Україну.

– Віталію, я думаю, що вас як бізнес-аналітика зацікавило і питання про санкції щодо Росії. Як висвітлюються на російському телебаченні причини санкцій та їхній вплив на російську економіку?

Здається, що чим гірше життя в Росії, тим менше люди будуть підтримувати Путіна. Але я вважаю, що це не так. Тому що Путін має контроль над інформацією, і цей контроль дає йому величезну силу

– Це найцікавіше. Через те, що росіяни вважають, що американці і європейці почали війну в Україні, вони дивляться на ці санкції, як ніби Америка змусила Європу їх запровадити. Такий дух патріотизму: «Ви нас не задавите». Ці санкції зробили Путіна популярнішим. Проблема полягає в тому, що Путін узяв своїх людей у заручники. Тому що, коли Росія сказала, що припинить купувати продукти з Європи, – це б’є по Росії набагато більше, а удар по Європі дуже невеликий. Росіяни витрачають на продукти втричі більше, ніж ми витрачаємо в Америці. Коли вони перестають імпортувати європейські продукти, ціни дуже зростають. Цікаво, що здається, що чим гірше життя в Росії, тим менше люди будуть підтримувати Путіна. Але я вважаю, що це не так. Тому що Путін має контроль над інформацією, і цей контроль дає йому величезну силу, він завжди може перевести проблеми від себе на Америку або на Європу. Тобто коли в Росії будуть економічні проблеми, які пов’язані будуть, до речі, не тільки з санкціями, а і з падінням цін на нафту, то Путін буде представляти це як проблеми, створені не слабкою російською економікою, а Америкою і Європою. Тому його популярність навряд чи впаде.

– У Росії квітнуть конспірологічні теорії про те, що падіння цін на нафту – результат змови для того, щоб завалити російську економіку. Які справжні причини цього зниження?

Попит на нафту падає, тому що дуже сповільнюється економіка Китаю, адже це через економіку Китаю ціни на нафту так виросли

– Є три причини. Попит на нафту падає, тому що дуже сповільнюється економіка Китаю, адже це через економіку Китаю ціни на нафту так виросли. У Китаї була величезна економічна мильна бульбашка, яка зараз лускає. Попит зменшується, а кількість нафти збільшується, тому що в Америці ми стали видобувати набагато більше нафти. І по-третє, долар росте. Росте він не тому, що у нас в Америці такі хороші справи, просто справи в Європі гірші, ніж в Америці. І ці три чинники ведуть до нижчих цін на нафту.

– Тобто це взагалі ніяк не пов’язано з ситуацією в Україні?

– Ні. Дуже важко маніпулювати ціною на нафту на глобальному ринку. Зараз є здорові причини з економічного погляду, чому ці ціни падають.

– Як Ви гадаєте, це довгостроковий процес чи потім усе повернеться до колишніх цін, які дуже подобалися Росії?

Я вважаю, що ціни на нафту можуть впасти набагато нижче перед тим, як вони підуть угору

– Кожен день, коли я приходжу на роботу, я повинен вирішити: купувати мені акції нафтових компаній чи ні, тому що якщо ціни на нафту виростуть, зараз дуже багато компаній дешевих, – я дивлюся на Китай: у Китаї проблеми будуть тільки погіршуватися, я вважаю, що попит буде падати. Я дивлюся на видобуток нафти в Америці – він тільки зростає. Ці два чинники точно працюють проти нафти. Тому я як інвестор вирішую не купувати акції нафтових компаній. Я вважаю, що ціни на нафту можуть впасти набагато нижче перед тим, як вони підуть угору.

– Що Ви думаєте про вплив санкцій на російську економіку?

Я вважаю, що ціни на нафту набагато важливіші, ніж санкції. В цьому разі навіть не стільки ціни на нафту важливі, як відношення рубля до інших валют… Усе, що потрібно знати, – це ціни на газ і на нафту, і це вам скаже, де буде російська економіка через 3–5 років

– Я вважаю, що ціни на нафту набагато важливіші, ніж санкції. В цьому разі навіть не стільки ціни на нафту важливі, як відношення рубля до інших валют. Якщо дивитися на позики Росії, то вона в доброму становищі, в неї досить великі резерви в доларах. Але у багатьох російських компаній величезні доларові позики. 150 мільярдів доларів повинні бути перефінансовані через кілька років. Якщо ціна на нафту буде падати, то рубль буде падати теж, якщо рубль буде падати, то в російської економіки будуть проблеми, вони не зможуть перефінансовувати свої позики. Наскільки я розумію, через санкції російським компаніям буде складніше позичати гроші за межами Росії – це теж ускладнить цей процес. Коли я виїхав із Росії, я вважав, що майбутнє Росії буде досить-таки добрим, тому що а людей дуже добра освіта, була гласність, розвивалась ринкова економіка. Але я вважаю, що нафта згубила Росію. Тому що ціна на нафту була настільки високою, що вона не дала розвинутися іншим індустріям у Росії. Якщо ви подумаєте, що експортує Росія сьогодні, – за винятком зброї та горілки мені дуже важко назвати якісь російські продукти, які ми використовуємо в Америці чи в Європі. Так що високі ціни на нафту не дали розвинутися іншим індустріям. Причини дуже прості. Коли ви експортуєте нафту і газ, ваша валюта піднімається, що робить ваш продукт менш конкурентним на міжнародному ринку. Якби Росія, наприклад, робила добрі велосипеди, ці велосипеди були б менш конкурентоспроможні на світовому ринку, тому що вони були б занадто дорогі. У той же час капітал іде туди, де він отримає найбільше повернення. Найбільше повернення виходило в нафтовій і газовій промисловості. Тому інвестиції не були зроблені в таку промисловість, яка підтримала б Росію на плаву, коли ціни на нафту падають. Аналізуючи російську економіку, я розумію, що все, що потрібно знати, – це ціни на газ і на нафту, і це вам скаже, де буде російська економіка через 3–5 років.

– Як Ви думаєте, Віталію, хоч щось із того, що Ви зараз розповіли, розуміють глядачі «Першого телеканалу», який Ви дивилися, чи вони мають інші уявлення про те, що відбувається в російській економіці?

[Життя росіян] поліпшилось не через те, що Путін прийшов до влади, а через те, що економіка Китаю стала дуже зростати, і це підняло ціни на нафту, на газ, на метал, на добрива. Не через Путіна, а через Китай

– Ні, тому що вони дивляться на Путіна і кажуть: коли Путін прийшов до влади, наше життя поліпшилося. І це правда. Але воно поліпшилось не через те, що Путін прийшов до влади, а через те, що економіка Китаю стала дуже зростати, і це підняло ціни на нафту, на газ, на метал, на добрива. Не через Путіна, а через Китай. А люди дивляться на Путіна і думають, що він ухвалив правильні рішення за останні 15 років. До речі, багато рішень, які він ухвалив із 2002 року, були правильними. Наприклад, він зробив систему оподаткування, яка навіть краща, ніж в Америці. Якісь рішення Кремля були дуже добрі. Але найбільшим фактором, який допомагав економіці, була нафта, а не Путін. Я думаю, що багато людей цього не бачить.

– А що відбувається з економікою Китаю, чому вона сповільнилася так, що це обвалило ціни на нафту?

У Китаї було недостатньо соціалізму. В Америці і навіть у Росії є соціальна мережа. В Америці, коли була рецесія і люди втрачали роботу, вони отримували допомогу як безробітні. У Китаї цього немає

– Те, що я вам скажу, буде смішно чути від капіталіста. У Китаї було недостатньо соціалізму. В Америці і навіть у Росії є соціальна мережа. В Америці, коли була рецесія і люди втрачали роботу, вони отримували допомогу як безробітні. У Китаї цього немає. Китайська держава була зацікавлена, щоб економіка Китаю завжди росла. Тому що, коли економіка зростає, безробіття невелике. Якщо економіка почне падати або сповільнюватися, безробіття виросте. І щоб економіка росла, вона намагалася стимулювати цей ріст. Ви стимулюєте зростання, а коли воно сповільнюється, ви починаєте будувати. У Китаї виникли мильні бульбашки в будівництві будинків, у будівництві офісів, у будівництві інфраструктури. Коли ви будуєте дороги, будинки, вам потрібен цемент, потрібно будувати заводи, які будуть робити цемент, тобто ви споживаєте дуже багато нафти, газу, енергії, багато металу. Це зростання підняло ціни на все це на дуже високий рівень. Але в Китаї величезна кількість будинків зараз стоїть порожня, тому що люди вкладають у будинки гроші замість того, щоб вкладати їх у банки або просто покласти в банк. Це дуже довго відбуватися не може. Тому зараз починається уповільнення, яке може закінчитися досить-таки погано. Чимось схоже на проблеми, які були в Америці в 2007 році. У нас була мильна бульбашка в житловому будівництві, і у них мильна бульбашка в житловому будівництві та в інших галузях теж. Проблема з цими мильними бульбашками, що коли вони лускають, банківська система починає лускати теж. Тому зазвичай результати дуже важкі. Не тільки люди втрачають гроші на будинках, але і банки починають убожіти.

– Тобто збіги з подіями в Україні, у Криму абсолютно випадкові?

– Можна вважати випадковими. А можна сказати і що Путін, бачачи, що ціни на нафту падають, що російська економіка сповільнюється, намагався використати Україну, щоб відвернути увагу людей від економіки. Можливо, я переоцінюю Путіна, але це одна з теорій, принаймні.

– Віталію, Ви захоплюєтеся вивченням російського телебачення, чи це був експеримент на сім днів і більше Ви цей канал вмикати не будете?

– Я жив у Росії 18 років і, хоча я прожив більшу частину свого життя в Америці, все-таки те, що відбувається в Росії, мені цікаво, тому що я звідти. Чи буду я дивитися російське телебачення? Можливо, іноді, щоб побачити те, що відбувається в Росії і у світі, з іншого погляду. Але це буде займати дуже мало часу.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG