Доступність посилання

ТОП новини

Проєвропейські партії в разі об’єднання отримають більшість в молдовському парламенті


Станом ранок на 1 грудня після опрацювання більшості протоколів на парламентських виборах в Молдові лідирують проєвропейські партії, яким все ж у підсумку вдалося отримати більшість голосів у порівнянні з проросійськими політичними силами.

Згідно з опрацюванням 87% виборчих бюлетенів, три проєвропейської партії – Ліберально-демократична партія (19,2%), Демократична партія (15,8 %), і Ліберальна партія (9,4 %) у підсумку набирають 44 відсотки. Цього достатньо, щоб сформувати більшість у парламенті, що складається зі 101 місця. Однак це станеться лише, якщо політичні сили зможуть домовитися.

Проросійська Соціалістична партія є все-таки лідером перегонів, набираючи 21,5 відсотка голосів, у Комуністичної партії 17,8 відсотка, і в разі об’єднання цих двох сил, вони матимуть приблизно 40 відсотків.

У Молдові у неділю, 30 листопада, відбулися парламентські вибори, які оглядачі назвали змаганням за проєвропейський вибір країни або її шлях на зближення з Росією. За оцінками експертів, ці вибори і мають визначити подальший геополітичний курс цієї пострадянської країни.

XS
SM
MD
LG