Доступність посилання

ТОП новини

Андрій Садовий відмовився від посади віце-прем’єра


Андрій Садовий
Андрій Садовий

Львів – Депутати від фракції «Народного фронту» на політраді запропонували на посаду віце-прем’єр-міністра міського голову Львова Андрія Садового. Однак він категорично відмовився від кабмінівського портфеля. Чому і як зреагували у Львові?

Одразу ж після проведення позачергових парламентських виборів міському голові Львова Андрію Садовому пророкували посаду віце-прем’єр-міністра. Він пояснив президентові Петру Порошенку і прем’єру Арсенію Яценюку, що залишатиметься мером Львова, бо у міській раді депутатська більшість агресивно налаштована і він не може залишити громаду міста.

Нині міський голова пропонує замість його персони розглянути на посаду віце-прем’єра кандидатуру керівника Horizon Capital Наталю Яресько, яка народилась у США, але останні 20 років проживає в Україні.

«Вона людина відома у фінансових колах України і світу, і це б підсилило економічний блок, який має бути нині в країні домінуючим», – наголосив міський голова Львова, який надалі залишатиметься на цій посаді.

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

Депутат від «Народного фронту» Вікторія Сюмар пояснила пропозицію політради щодо кандидатури Андрія Садового тим, що він розуміє, як слід реформувати систему місцевого самоврядування. До того ж, в уряді мають бути представники всіх політичних сил, що входять у коаліцію. Однак депутати від фракції Андрія Садового «Самопоміч» хочуть не представництва у Кабміні, а «сім-вісім парламентських комітетів».

Головна ставка – місцеві вибори

Політичний оглядач зі Львова Олександр Антонюк наголошує, що відмова Андрія Садового логічна. Бо, створюючи політичну силу, він думав не про проведення реформ у країні, а про капіталізацію «Самопомочі» як національного проекту. Головне сьогодні для партії – це вибори до місцевих органів влади і успіх не лише у трьох областях Західної України. Щось на кшталт ВО «Свобода», але з урахуванням помилок цієї партії.

«Зрозуміло, що Садовий – прагматик і не піде у владу. Також у виконавчі органи влади не піде і керівник фракції «Самопоміч» Олег Березюк. У них питання дня – вибити комітети, якісь другорядні ролі, щоб не проводити публічну політику, як цього вимагають люди», – вважає експерт, який називає міського голову Львова «віртуозним гравцем стосовно інтриг і політиканства».

Міський голова Львова останнім часом багато їздить українськими містами, де спілкується з місцевими мешканцями. Його риторика спрямована на ліберальні цінності. Головний акцент – на індивідуальності людини, і це подобається людям у багатьох містах.

Тим часом у соціальних мережах серед львів’ян виникла дискусія щодо відмови Андрія Садового від посади віце-прем’єр-міністра. Одні переконані, що урядове призначення негативно позначилось би на іміджі мера і його політичної сили, якій годі буде сподіватись на успіх на місцевих виборах, що ініціюють навесні 2015 року. Інші вважають, що на посаді віце-прем’єра Андрій Садовий зробив би багато корисного для Львова. Адже постійно нарікає на позицію уряду, який заважає розвиватись Львову, дозволяє руйнувати пам’ятки архітектури. Відтак він міг би показати свої професійні якості. Тим паче, що про необхідність фахової кадрової політики Садовий говорив в інтерв’ю Радіо Свобода одразу після проведення позачергових виборів.

«Роботи є дуже багато. Ви не знайдете жодної галузі в Україні, яка ідеально працювала б. Є мільйони проблем. Ми є практики – ми це бачимо зсередини. Тому, увійшовши всередину, структуризувавши роботу, починаємо крок за кроком всі ці речі брати в роботу і виконувати», – зауважив в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода міський голова Львова, але наразі вирішив не брати на себе співвідповідальність за ситуацію в країні.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG