Доступність посилання

ТОП новини

Росія проти розширення місії ОБСЄ на кордоні з Україною – МЗС


Росія не бачить необхідності у присутності місії ОБСЄ на всій донецько-луганській ділянці кордону. Про це заявив речник МЗС Росії Олександр Лукашевич в інтерв’ю інформагентству «РИА новости», опублікованому у вівторок, 2 грудня.

«Росія погодилася з продовженням терміну роботи спостерігачів ОБСЄ на російсько-українському кордоні в пунктах пропуску «Донецьк» і «Гуково» на місяць – до 23 грудня – зі збільшенням чисельності спостерігачів до 22 осіб. Ми не бачимо необхідності у поширенні мандата спостерігачів на всю донецько-луганську ділянку кордону, оскільки це не відповідає Берлінської декларації від 2 липня цього року, на виконання якої ухвалювалося рішення ОБСЄ про спостереження на кордоні», – сказав Лукашевич.

20 листопада Росія заблокувала розширення міжнародного моніторингу ОБСЄ за кордоном з Україною. Це сталося не вперше. 22 жовтня представник США в ОБСЄ звинуватила Москву у блокуванні розширення міжнародного моніторингу ОБСЄ за українсько-російським кордоном на Донбасі.

У МЗС України тоді підтвердили, що Росія блокувала рішення розширення місії ОБСЄ на україно-російському кордоні.

Між тим представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін стверджував, що заяви про блокування Росією рішень ОБСЄ недоречні. За його словами, мінський протокол від 5 вересня стосується спостереження за кордоном з боку України, тому про моніторинг потрібно домовлятися з проросійськими бойовиками, а не з Росією. Келін зазначив, що запрошення Росією прикордонної місії ОБСЄ на два пункти на кордоні з Україною було жестом доброї волі.

5 вересня Мінську учасники тристоронньої групи з урегулювання ситуації на Донбасі підписали протокол, перший пункт якого передбачав припинення вогню. 19 вересня підписано меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня, згідно з якими представники ОБСЄ мають здійснювати моніторинг за українсько-російським кордоном на Донбасі. Ці домовленості систематично порушуються.

XS
SM
MD
LG