Доступність посилання

ТОП новини

Дешеві авіаперевезення як «народна дипломатія»


Лондон – Нещодавно надійшло повідомлення, що підготовлені нові правила допуску авіакомпаній на маршрути в Україні, що, у свою чергу, може зупинити розвиток або навіть призвести до закриття авіакомпанії бюджетних перевезень «Wizz Air Україна». Зрештою, компанія Wizz Air вирішила, що таки залишиться в Україні, проте сама тема бюджетних авіаліній є доволі цікавою. Саме бюджетним авіалініям Європа завдячує певними «географічними відкриттями» для індивідуального туризму, поштовху для розвитку бізнесу і просто людським контактам. Нове покоління європейців, що зростало у період по закінченні Холодної війни і відкритті Східної Європи, з появою дешевих квитків на авіаперевезення, з ентузіазмом почало відкривати нові куточки Європи, раніше майже недосяжні з цілої низки причин. Все це також сприяло порозумінню сходу і заходу континенту. Отож, чи Україна, раптом, може опинитися за бортом цього процесу?

Якщо прилетіти до англійського аеропорту Лутон, який розташований за 80 кілометрів на північ від британської столиці, в очі досить легко кидається певна одноманітність літаків, що вишиковуються на злітних смугах цього жвавого летовища. Аеропорт Лутон, чи не на 80%, обслуговує бюджетні авіалінії, які літають в усіх напрямках від цієї частини Англії. І помітну частку напрямків становить саме Східна Європа. Годі казати, що широко представлено традиційні східно-європейські напрямки – Чехію, Словаччину, Польщу, Угорщину. Проте, останнім часом додаються, сказати б, більш екзотичні куточки – Румунія, Сербія, Болгарія і Македонія. Присутня тут, наразі, й Україна.

Саме завдяки бюджетному типу подорожей дешевими авіалініями, західні європейці змогли особисто «відкрити» для себе те, що в інший спосіб так і залишилося б невимовними назвами на мапі континенту. А з цим, відповідно, прийшли не лише нові враження а й людські контакти, нові можливості для бізнесу і навіть романтичні пригоди!

Джек Коулсдон, англійський підприємець із передмістя Лондона – Кінґстона, не лише проторував шлях для свого бізнесу, літаючи бюджетними авіалініями до Східної Європи, а й на додаток знайшов собі наречену у Словаччині.

«Я собі колись думав, а що собою становлять всі оті країни на схід від Німеччини? А вже згодом я відкрив для себе бюджетні авіалінії, які буквально щільно покривали всі оті незвідані терени, що раніше просто було нечувано, – зазначає він. – Ціна також була дуже гарною, як на гаманець молодої людини, і я достатньо подорожував у Європі, і, зокрема, у Східній Європі, роблячи свої маленькі відкриття, спочатку суто для задоволення, а вже згодом і з бізнесовими намірами. У якийсь момент моїх подорожей я подумав, а чи не пристосувати мені мої «відкриття» для невеличного підприємництва? Отож я розпочав з того, що мені страшенно подобалась словацька гірчиця «Кремска». Ми не маємо нічого подібного в Англії, отож я вирішив подивитися, як там з тим піде, і спробував зацікавити англійські супермаркети у постачанні цього продукту. І одне якось зачепилось за інше і справи пішли! Ба більше, в один із приїздів я зустрів у Братиславі свою наречену, отож всі оті подорожі на маленьких, швидких і дешевих літаках привели до чогось більшого, аніж просто бізнес.»

Дешеві авіаподорожі допомогли мені відкрити і Україну – іспанка

Проте далеко не лише англійці користуються послугами бюджетних авіаліній для своїх малих і великих географічних «відкриттів». Європейці вже достатньо звикли і встигли оцінити ті маленькі радощі, які надають авіаподорожі за зниженими цінами у різні куточки континенту. Якщо споглянути на мапу авіапокриття бюджетними авіалініями європейських теренів, виникне доволі розмаїте павутиння маршрутів і напрямків. І все це сприяє не лише отим географічним відкриттям, а чомусь більшому, чого справді, ще 15 років тому майже не існувало у Європі.

Іспанка Моніка Алікантіна саме прибула свого часу до Лондона бюджетними авіалініями, а відтак знайшовши на британських островах свій другий дім, продовжила свої подорожі у бюджетному стилі вже звідси. Моніка зокрема подорожувала в Україну тим єдиним бюджетним авіамаршрутом, який нині існує у Британії.

«Те, що мені подобається щодо бюджетної авіалінії Wizz Air, це те, що цей тип авіаподорожей допоміг мені відкрити багато місць у Європі, про які я навіть не здогадувалась. Особливо йдеться про міста у Східній Європі! Я, наприклад, ніколи до того не була у Польщі, Румунії, Угорщині та Україні. І дуже важливо згадати про ціни авіаквитків, які більш ніж доступні для тих, хто бажає подорожувати. На додаток, я чітко бачу, що подорожуючи до всіх цих країн, ви у такий спосіб підтримуєте місцеву економіку, що є дуже важливо у часи кризи!» – зауважила Моніка Алікантіна.

А у питанні подорожей бюджетними авіалініями йдеться не лише про момент суто географічного переміщення за зниженими цінами. Деякі англійці, навіть за умов, що цілий світ говорить їхньою мовою, були задоволені можливістю у процесі подорожей й самим вивчити якісь базові речі мовами, назв яких вони, можливо, з певних причин, навіть не чули раніше. І повірте, для англійця зробити зусилля у вивченні якоїсь іноземної мови, це річ, яка дуже багато що значить і багато про що свідчить. Як ось цей молодий лондонець, на ім’я Анді Чінґфорд, каже, що подорожі бюджетними авіалініями стали справжнім натхненням для нього і спонукали його, окрім решти, оцінити й інші мови, зокрема, у Східній Європі.

«Я вважаю, що все це дуже надихає, і всі у Європі мають можливість подорожувати, – каже Анді Чінґфорд. – Бо з бюджетними авіалініями це досить доступно, відтак вам не треба важко думати над вартістю ваших переміщень Європою. Або ж навіть тут не варто здійснювати жодного наукового планування! Нещодавно я мав змогу відвідати деякі абсолютно неймовірні місця у Європі. Познайомився з новими друзями, і навіть спробував опанувати засади однієї або двох досі незнайомих мені мов! Я, власне, оце щойно повернувся з чудової подорожі до Хорватії. Але, загалом, це дуже захоплює, бо я вже думаю над напрямком моєї наступної подорожі! Звісно, я б міг повернутися туди, де мені вже подобалось, але, скоріш за все, я таки виберу напрямок, про який я геть нічого не відаю, замовлю собі авіаквитки і порину у світ відкриттів!»

Залишитися за бортом «народної дипломатії» не в інтересах України

Відтак цілком очевидним є факт, що бюджетні авіаподорожі не лише єднають континент, а й постають як чудові нагоди для розвитку бізнесу, навчання і просто людських контактів поза межами офіційних заходів і міждержавних урядових програм.

Бюджетні авіакомпанії у Сполученому Королівстві, тим часом, переживають бум у плані пасажирообігу. У ці складні у фінансовому плані часи пасажири воліють мати віддачу до витрачених коштів. Загалом авіаперевізники «low-cost» у Британії повідомили про збільшення пасажиропотоків на 10% лише влітку поточного року, що становить збільшення з 5,5 мільйона до 6,1 мільйона пасажирів.

Так званий чинник заповненості літака бюджетної авіакомпанії, загалом по Європі, зріс цього року на подальші 2,2% сягнувши вражаючого показника у 92%! Отже, майбутнє бюджетних авіаперевезень, принаймні статистично, виглядає достатньо впевненим.

На додаток конкуренція, що існує між авіакомпаніями «low-cost» і регулярними аівалініями не лише у Британії, а й у загальноєвропейському вимірі, також грає на руку споживачеві, чи то пак пасажирові. Великі авіалінії змушені у цій конкуренції знижувати ціни, і також шукати нові маршрути. Бо ж одним із засадничих принципів роботи «лоу-костерів» було завжди відкриття абсолютно нових, і маловідомих напрямків, у чому вони помітно вигравали конкуренцію з основними авіакомпаніями. Великі гармати європейського авіаперевезення – British Airways, Lufthansa, Air France та Iberia вже замислились, а дехто вже й здійснив конкретні кроки зі створення власної дочірньої бюджетної авіакомпанії.

Таким чином «народна дипломатія дешевих авіаподорожей», як подекуди називають польоти бюджетними авіакомпаніями, не виказує ознак втоми.

Якщо Україні загрожує залишитись за бортом цієї «народної дипломатії», це може стати потужним ударом у той час, коли Україна саме й потребує розвитку широкої низки зв’язків, і не лише на офіційному рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG