Доступність посилання

ТОП новини

Сирія: понад 200 тисяч людей загинули під час громадянської війни – активісти


Бойовики радикального ісламістського угруповання «Фронт ан-Нусра» у Сирії, 26 листопада 20114, Алеппо
Бойовики радикального ісламістського угруповання «Фронт ан-Нусра» у Сирії, 26 листопада 20114, Алеппо

Понад 200 тисяч людей загинули у громадянській війні у Сирії, яка триває понад три роки. Про це йдеться у заяві моніторингової групи спостерігачів за правами людини у Сирії, що базується у Британії.

За їхнім повідомленням, понад 60 тисяч із числа загиблих були цивільними, понад 130 тисяч – учасниками бойових дій. За словами директора моніторингової групи, який називає себе Рамі Абдар-Рахман, серед убитих було і 10 тисяч дітей. Він зазначив, що кількість загиблих, «можливо, набагато більша, ніж 200 тисяч».

Рамі Абдар-Рахман заявив, що наразі у сирійських в’язницях утримують ще 200 тисяч людей, 20 тисяч серед яких зникли безвісти.

Окрім цього, за інформацією моніторингової групи, тисячі людей були взяті у заручники чи ув’язнені ісламістськими групами.

Крім того, за оцінками правозахисників, серед неврахованих загиблих може бути до 80 тисяч несирійців і бійців збройних груп із усіх сторін сирійського конфлікту.

Таким чином, кажуть вони, загальне число загиблих у конфлікті в Сирії може наближатися до 300 тисяч.

Рамі Абдар-Рахман звинуватив міжнародну спільноту у нездатності спрямувати справу щодо високої смертності у Сирії до Міжнародного кримінального суду.

Кілька спроб направити справу щодо ситуації у Сирії до цього суду були заблоковані Росією та Китаєм, які скористалися своїм правом вето у Раді безпеки ООН.

Сирійська моніторингова група в Лондоні заявляє, що базує свої повідомлення на перевірених даних від своїх інформаторів у Сирії, але підтверджень цих її даних із інших джерел найчастіше не надходить. Однак, за браком надійної інформації з Сирії, повідомлення цієї британської групи часто цитують у ЗМІ.

В ООН, як виглядає, останні оцінки числа жертв війни в Сирії оприлюднювали ще наприкінці серпня – тоді це число перевищило 190 тисяч. В ООН припускають, що в оновлених оцінках наприкінці року число жертв визнають більшим за 200 тисяч.

XS
SM
MD
LG