Доступність посилання

ТОП новини

Переозброєння Росії провалиться через звичку «пиляти» бюджет – військовий оглядач


Через санкції та падіння цін на нафту, Росії може виявитись не по кишені створення та утримання сучасної армії. Про це на сторінках видання National Interest пише Ніколас Ґвоздєв професор Коледжу військово-морських сил (Naval War College).

«Проблеми більше не можна вирішити просто завалюючи військових грошима», – пише експерт.

Ґвоздєв відзначає, що Росія зіткнеться із викликами за трьома напрямками: доступ до передових технологій, створення власної високотехнологічної промислової бази та, нарешті, боєздатної професійної армії.

На заваді вирішенню усіх цих завдань стане нездатність Кремля бути ефективним інвестором та відстежувати використання бюджетних коштів.
Так, попри те, що у Кремлі добре знають про залежність від Заходу, як у військовій так і у енергетичній галузі, а віце-прем'єр країни Рогозін невтомно закликає подолати її – існуюча у країні модель роботи підприємств з бюджетними коштами, унеможливлює ефективну роботу.

За таких обставин особливо важливим стане завдання моніторингу державних витрат. До цього – вважає Ґвоздєв – у Кремлі не готові.

«У цьому і є виклик, чи здатен Кремль діяти, як ефективний бізнес-ангел, а не просто розкидатись грошима, які потім тринькають, або використовують не за призначенням».

«Кінцевий вирок захмарним витратам на Олімпіаду у Сочі – «витратили забагато, а отримали замало» – може стати і епітафією програми модернізації армії Росії, якщо всі ці питання не будуть вирішені», – пише аналітик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG