Доступність посилання

ТОП новини

Росіянку обурив фейк на користь сепаратистів на Донбасі


Росіянка, яка стала жертвою фейку
Росіянка, яка стала жертвою фейку

Підліток із Лисичанська Луганської області, який розповів, буцімто 16-річна дівчина-«герой» загинула під танком, захищаючи так званих «ополченців», почав виправдовуватись після того, як це все виявилось фейком. Він каже, що вся суть у тому, що йому вислали хибну фотографію.

Російський сайт «Воронежский городской портал» опублікував інтерв’ю з Ярославом Воскоєнком із міста Лисичанська Луганської області, який називає себе командиром батальйону «Юна самооборона». Серед його розповідей про бої під Лисичанськом і його батальйон – історія про 16-річну дівчину-«ополченку», яка буцімто загинула, кинувшись під танк із трьома гранатами Ф-1.

Історія про дівчину швидко набула популярності у соціальних мережах. Дівчину назвали «героїнею», яка буцімто врятувала своїх товаришів-«ополченців».

Ось розповідь Ярослава Воскоєнка: «Пригадую вихід із Лисичанська і перед очима пітьма, навколо вибухи, кров, по нас ведуть прицільну стрілянину. Валерія Ляхова, з позивним «Красотка», 16 років, жила в Лисичанську, в районі Пролетарська, її батько загинув на передовій, вона загинула під танком з трьома гранатами Ф-1».

Цю історію поширили разом із фото дівчини у спільнотах «Антимайдан» та «Новороссия». Проте на світлині не Валерія Ляхова, а Поліна Турчина із російського Краснодара.

Дівчина, якій належить світлина, обурена використанням свого фото в історії про юну героїню із «ополчення» і прокоментувала такі записи: «Це вже взагалі перебір! Дівчина на світлині – я! Ви з глузду всі з’їхали!». У спільноті «ANNA-news» ця історія і коментар на цей час і досі не видалені.

У середу користувач Ярослав Воскоєнко відреагував на спростування цього фейку: він записав відеоролик, в якому розповідає про те саме інтерв’ю «Воронезькому порталові» і про те, що історія буцімто правдива і помилка лише у фото, з яким його, мовляв, підставили. За словами Ярослава, він просив фото «Красотки» у її хлопця, а той надіслав йому фото іншої дівчини.


«Почали українські ЗМІ активно писати, що дівчина на фото жива і вона з Краснодара, я цього навіть не знав, тому що з «Красоткою» особисто знайомий сильно не був, знав її два тижні, але дівчина на фото, яка з Краснодара – копія «Красотки», двійник, можна сказати», – заявляє він.

Хлопець також додає, що користувач Юрій Кримський, який надіслав йому зображення, видалив реальну сторінку позивної і всі її фото, а потім і свою сторінку. Ярослав навіть прикріпив скриншоти листування із цим користувачем у соцмережі «ВКонтакті».

Фрагмент листування із користувачем Ярославом Воскоєнком
Фрагмент листування із користувачем Ярославом Воскоєнком

Хлопець не має жодних доказів або ж світлин «Красотки», про яку він розповідає. Але він стверджує, що був очевидцем того, як молода дівчина буцімто кинулась під танк із трьома гранатами, і має намір знайти її друзів і докази.

Додамо, що згадані гранати Ф-1, вони ж «лимонки», – осколкові протипіхотні, і навіть три такі гранати практично не можуть завдати шкоди сучасному танкові, особливо коли «кинутися з ними під танк».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG