Доступність посилання

ТОП новини

Енергетична вразливість України – важіль у руках Росії (світова преса)


Світові ЗМІ обговорюють енергетичну кризу в Україні та її можливі наслідки для уряду країни. Тим часом, інші видання говорять про те, що Україні варто припинити розмови щодо вступу до НАТО, адже це лише грає на руку російському президентові.

Приватна американська розвідувально-аналітична організація Stratfor пише, що невеликі проблеми та аварії, (як, наприклад, аварія на третьому блоці Запорізької АЕС 28 листопада) підкреслюють енергетичну вразливість України. Запорізька аварія сталася на тлі вже існуючої нестачі електроенергії через конфлікт на сході України, а також через те, що сепаратисти наразі контролюють велику частину запасів українського вугілля.

Україна отримує близько 45 відсотків електроенергії з АЕС країни. Як і в інших державах, Україна у плановому порядку час від часу вимикає реактори для проведення технічного обслуговування. Однак, сьогодні подібні рутинні операції можуть мати серйозні наслідки. Зокрема, через дефіцит вугілля, тимчасова відсутність електричного освітлення може ставати все частішою.

Дефіцит енергії в Україні є серйозним важелем Росії у переговорах із Києвом, адже Росія, зокрема, постачає в Україну вугілля та ядерне паливо. Нестача електроенергії змусить Київ стати більш залежним від Москви, або шукати більш дорогих альтернатив за кордоном, підсумовує Stratfor.

Німецький часопис Spiegel пише, що Україні варто припинити розмови про членство у НАТО. Сьогодні будь-які припущення щодо українського вступу до альянсу є грою з вогнем, пише видання. Від початку кризи в Україні, представники НАТО говорили про те, що цей конфлікт не можна розв’язати військовим шляхом, тому організації варто і тепер триматися подалі від конфлікту.

НАТО є потужним механізмом лише тоді, коли всі 28 членів організації дотримуються тієї самої думки. У випадку ж із Україною лише декілька країн відкрито підтримують її вступ до НАТО, зокрема Польща та країни Балтії. Інші ж дотримуються думки, що прийняття до своїх лав нового члена має бути вигідним для всіх країн-членів НАТО. Наразі Україна не може бути вигідним здобуттям для альянсу. Через те, що розмови про українське членство у НАТО лише розділяють західні країни та забезпечують Путіна черговим засобом нападу на Україну, їх варто припинити, пише видання.

Американська газета Wall Street Journal пише про те, як варто відповідати на російську пропаганду. Однак, на початку варто зрозуміти, як саме російська пропаганда функціонує. Важливою складовою стратегії Кремля є відвернути увагу від Росії, пише видання. Саме тому Захід має відповісти тим, що почне висвітлювати все, що коїться в Росії, особливо «грабіж, який російський президент Володимир Путін та його банда чинять проти країни матеріально, духовно й інтелектуально», пише газета.

По-друге, Захід, і зокрема, США, мають висвітлювати події вдома і говорити про те, «хто ми є, у що ми віримо і за що ми готові боротися». Крім того, Заходу не варто приховувати власні проблеми. Вони не мають соромитися говорити про те, що вони є здоровим суспільством і є в змозі обговорювати ці проблеми відкрито.

Видання пише, що для перемоги над «путінізмом» Захід має показати, якою насправді є політика російського президента, і показати громадянам країни, які альтернативи цьому режимові існують.

Американський журнал National Interest пише, що справжня війна в Україні, це війна за визначення української самобутності. Це війна між місцевими мешканцями, які мають дуже різні уявлення того, що значить бути українцем, пише видання. Мир та стабільність у державі залежать від того, як політика української влади відповідатиме культурній реальності у державі. Є два способи це зробити, зазначає видання.

По-перше, можна надати рівні права всім громадським меншинам у рамках української політичної самобутності, що є рішення, якому надає перевагу Росія. По-друге, можна сформувати культурно монолітну Україну, де меншини мають другорядний статус. Український президент Петро Порошенко та більшість новообраного парламенту відкинули цю ідею. Однак, через цьогорічні події, такий варіант розвитку подій має більше шансів на існування – через анексію Криму та контроль деякої території на сході України сепаратистами, під державним контролем України наразі перебувають на шість мільйонів російськомовних українців менше.

Чи зможе «монолітний підхід» до України бути успішним – залежатиме від того, як влада поставиться до російськомовної меншини, адже при будь-якому розвитку подій вона складатиме третину населення країни, пише видання.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG