Доступність посилання

ТОП новини

Міноборони: кожна шоста «небойова втрата» у зоні АТО через алкоголь


Віталій Покотило
Віталій Покотило

Міністерство оборони просить обмежити продаж алкоголю у зоні АТО через правопорушення і втрати на ґрунті пияцтва, повідомив Радіо Свобода керівник соціально-психологічного управління, заступник керівника головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України Віталій Покотило.

«За статистикою Головного управління нашого, кожний шостий випадок небойових втрат, кожна п’ята ДТП за участю військовослужбовців, практично всі випадки хуліганства, кожне п’яте порушення військової дисципліни і кожне десяте психіатричне захворювання – це наслідок зловживання спиртними напоями», – сказав Віталій Покотило в ефірі програми «Ми разом».

За його словами, зловживання алкоголем серед військовослужбовців кваліфікується як дисциплінарна провина і є правопорушенням: «По кожному випадку проводяться службові розслідування, які тягнуть за собою як дисциплінарну, так і адміністративну відповідальність, позбавляються преміальних виплат».

«Якщо це солдат-сержант, йдеться про суми від півтора до двох тисяч гривень. А якщо офіцерський склад – до трьох тисяч гривень позбавлення преміювання», – пояснив полковник Покотило.

За даними управління, спиртне потрапляє до рук військовослужбовців через вільний продаж спиртних у торговельних мережах, через неконтрольований продаж алкоголю через приватних осіб з доставкою до місце розташування підрозділів. «І навіть є дані про поширення спецслужбами сусідньої держави спиртних напоїв з додаванням шкідливих речовин», – додав Покотило.

За його словами, відомство направило листи до місцевих органів влади, державних адміністрацій Донецької й Луганської «щодо обмеження продажу спиртних напоїв на території АТО для військовослужбовців».

Радіо Свобода направило інформаційний запит до Міністерства оборони із запитанням щодо протидії вживання алкоголю через окремі скарги жителів населених пунктів, які перебувають у зоні бойових дій, на випадки вживання алкоголю українськими військовослужбовцями.

Полковник Віталій Покотило від 5 травня 2014 року бере участь в Антитерористичній операції на сході України. Має поранення.

XS
SM
MD
LG