Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: директора компанії «Укрінтеренерго» затримали через купівлю неякісного вугілля з ПАР


Генеральна прокуратура України
Генеральна прокуратура України

Директора компанії «Укрінтеренерго», яка придбала неякісне вугілля з Південно-Африканської Республіки, затримали. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

«На даний час досудовим розслідуванням встановлено, що директор «Укрінтеренерго», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно та за попередньою змовою групою осіб, достовірно знаючи про мінімальні якісні показники вугілля, що може бути використане для українських теплоелектростанцій, в серпні 2014 року свідомо уклав контракт з компанією «Steel Mont Trading Ltd» (Великобританія) про придбання вугілля в кількості 1 мільйона метричних тонн походженням з Південно-Африканської Республіки, яке за окремими якісними показниками було заздалегідь непридатне для використання», – йдеться у повідомленні.

Після надходження першої партії закупленого вугілля та встановлення його непридатності для використання в ТЕС службові особи державного підприємства своєчасних заходів до розірвання контракту та застосування штрафних санкцій не вжили.

Внаслідок цього допущено придбання завідомо неякісного вугілля на загальну суму майже 30 мільйонів доларів США, зазначають у Генпрокуратурі.

«За таких обставин доставлене з ПАР вугілля на сьогоднішній день для самостійного спалювання в печах Зміївської та Трипільської ТЕС не використовується, а спалюється виключно в суміші з російським вугіллям», – зазначають у Генпрокуратурі.

Дії директора «Укрінтеренерго» кваліфікували як розтрату коштів державного підприємства в особливо великому розмірі за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу України.

6 листопада Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за фактом заволодіння службовими особами компанії«Центренерго», держпідприємства «Укрінтеренерго» та низкою інших суб’єктів господарської діяльності державними грошовими коштами в особливо великих розмірах.

Слідчі перевіряють умови укладення зовнішньоекономічного контракту щодо придбання вугілля сумнівної якості у Південно-Африканській Республіці.

XS
SM
MD
LG