Доступність посилання

ТОП новини

Заміни Будапештському меморандуму не потрібно, важливо реагувати на порушення – Ґотмюллер


©Shutterstock
©Shutterstock

Міжнародна спільнота повинна шукати не замінник Будапештському меморандуму, а способи реагування на ситуацію, коли певна країна розхитує самі основи системи міжнародного права. Про це заявила заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями та з міжнародної безпеки Роз Ґотмюллер, яка перебуває в Києві.

За її словами, Будапештський меморандум не є єдиним інструментом, який служить збереженню суверенітету та територіальної цілісності певної держави.

Він є частиною великої системи міжнародного права, включно зі Статутом ООН та іншими важливими документами, наголосила представниця зовнішньополітичного відомства США.

«Ядро проблеми – не система міжнародного права, яка була встановлена цими договорами й правовими режимами. Ядро проблеми – це те, що Росія порушила свої зобов’язання за цими договорами. Я б не сказала, що потрібно шукати замінник Будапештському меморандуму. Ми вже маємо чинну систему міжнародного права. Проблема в тім, що ми маємо реагувати на те, коли певна країна виходить із цієї системи та розхитує самі основи», – констатувала заступник державного секретаря США, повідомляє корреспондент Радіо Свобода.

Вона відзначила, що система санкцій, яку запровадили проти Росії США і ЄС, є якраз прикладом такого реагування.

Водночас, якщо Росія буде готова виконувати свої зобов’язання в рамках Мінського процесу, США відкриті до співпраці, наголосила Ґотмюллер.

5 грудня 1994 року Велика Британія, Росія та США підписали у Будапешті Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Країни-підписанти меморандуму зобов’язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти територіальної цілісності і політичної незалежності України погроз, сили чи будь-якої зброї. Крім того, вони взяли зобов’язання не чинити на Україну також економічного тиску.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся незаконний так званий «референдум» про статус півострова, що стало приводом для Росії включити Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США, як і переважна частина світової спільноти, не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG