Доступність посилання

ТОП новини

Виставка, присвячена подіям на Донбасі, обурила ЗМІ Росії


Фрагмент плакату з виставки
Фрагмент плакату з виставки

«Россия-24» і російський «5-й канал» розповіли про, за їхнім визначенням, «русофобську виставку в Києві. Але не зазначили деталей про авторів ста найкращих плакатів, які там представлені.

Російський «5-й канал» випустив сюжет із заголовком «В Києві відкрилась русофобська виставка». Йдеться про виставку, яка представляє собою сто найкращих плакатів, присвячених конфлікту на Донбасі.

«Експозиція вражає відвертою русофобією, відкрито спонукає до насильства, будь-який із цих плакатів – пройнятий ненавистю до Росії, Донецька і Луганська», – сказано в сюжеті.

«Прямі заклики до вбивства і геноциду, вихваляння нацистів минулого і їх сучасних послідовників, знущання, приниження і неприкрита русофобія. Це сучасний Київ», – заявляють російські журналісти.

У сюжеті намагаються провести аналогію з пропагандистами Третього рейху, мовляв «технологія полягає в тому, що німці змогли переконати, що євреї – не люди, і тому їх треба вбивати, і так само станеться і з росіянами». У сюжеті також висловили занепокоєння у зв’язку з забороною російських каналів і з відсутністю заборони на проведення даної виставки.

Російські журналісти заявили, що українські галеристи виконують важливу політичну місію – «демонструють публіці ворога».

«У Росії залишилися люди, які розуміють всю сутність брехливої путінської пропаганди»

Однак на виставці, яка так обурила російські ЗМІ і була названа русофобською, 46 робіт зі 100, представлені російським художником із псевдонімом Paperdaemon із російської Пермі, проте такі деталі російські канали оминули.

Вони (роботи) є українською мовою і є російською, ілюструють негативне ставлення до російської імперії, до Путіна
Єлизавета Бельська

«Він надіслав нам їх найбільше – понад 300 робіт, з них ми вибрали 46 кращих, у них присутня ненормативна лексика, вмотивована цілком, вони є українською мовою і є російською, ілюструють негативне ставлення до російської імперії, до Путіна, до ситуації, що сталася в Донецьку, він підтримує українців», – пояснила у коментарі для Радіо Свобода координатор виставки Єлизавета Бельська.

Також вона додала, що саме роботи українців виявились лояльнішими, менш радикальними, у порівнянні з роботами російського художника. Наприклад: тема іконопису і дорожніх знаків і їх компіляцій, Олександра Алексеєва, – де просять вищі сили «врятувати і допомогти».

У Росії дуже багато тверезомислячих людей, які розуміють, що потрапили в пастку путінського пропагандистського режиму
Антін Мухарскький

«Ми тисячу разів подумали і певне не погодились би, якщо б це були українські автори, які виробляють продукт такого суспільного резонансу, а оскільки у Росії дуже багато тверезомислячих людей, які розуміють, що потрапили в пастку путінського пропагандистського режиму, які борються у свій спосіб, підтримуючи Україну. Ми ці плакати вставляємо в експозицію. Хочемо передусім показати Росії і подякувати за те, що там залишилися люди, які розуміють всю сутність брехливої путінської пропаганди», – розповів про виставку Радіо Свобода український актор Антін Мухарскький.

До того ж у сюжеті російських телеканалів наголошували про ненависть до Донецька та Луганська, а на виставці, між іншим, є робота мешканця із Горлівки Донецької області. Більшість із плакатів можна подивитись на сайті «Политнавигатор», щоб оцінити, чи містять вони заявлену російськими каналами, «ненависть до Донецька та Луганська».

Журналісти каналу «Россия-24» розповіли, що російських журналістів нібито не пропускали до галереї. Такі заяви нічим не підтверджені, натомість вони відзняли відео, а їхні колеги з російського «5-го каналу» навіть записали біля виставки «стендап».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG