Доступність посилання

ТОП новини

Як бойовики «ДНР» отримали доступ до державних пенсійних реєстрів?


Ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» затвердили так звані «дорожні карти»

Кабінет міністрів і президент України з середини листопада ввели повну фінансову та економічну блокаду територій, які знаходяться в зоні АТО. Також припинили там виплату пенсій та інших соціальних виплат.

У відповідь на це керівники терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» розробили відповідні заходи.

Так, 4 грудня, глава терористів «ДНР» Олександр Захарченко та глава терористів «ЛНР» Ігор Плотницький затвердили розроблені так званими «Радами міністрів республік» плани заходів («дорожні карти»), які нібито забезпечать стабільні виплати пенсій і соціальних допомог, створять фінансову систему, створять нормативно-правові акти у сфері організації бюджетного процесу, а також забезпечать тимчасове функціонування банківської системи, що дозволить підтримати соціально незахищені групи населення, створять свої фінансові інститути, залишаючись у гривневій зоні…

Із 4 грудня «дорожня карта» почала діяти у місті Торезі. У приміщенні пенсійного фонду, працівники цього ж фонду, які очевидно сьогодні працюють вже в «ДНР», видають талони на 1 тисячу гривень допомоги пенсіонерам, 50 із яких обмінюють щоденно по графіку на тисячу гривень в «банку» «ДНР». Чергу займають із 4-ї години ранку, стояння в черзі супроводжується бійками і сутичками: затоптали 4 особи, одній жінці поламали ногу, бойовики заспокоюють пенсіонерів вистрілами у повітря. Хоч в пенсійному фонді сидять багато жінок-інспекторів, за 2 дні встигли роздати 2500 талонів, останні 50 із яких буде обміняно на гривні аж… 25 січня 2015 року! Першим 100 щасливчикам за два дні 4 і 5 грудня уже видано готівкою невідомого походження 100 тисяч із так званого банку «ДНР», який знаходиться в незаконно захопленому приміщенні «Приватбанку» на вулиці Гагаріна.

І що цікаво, тим, хто вже зареєструвався в Україні як переміщені особи з тимчасово окупованої території, талони не дають! «Деенерівські» працівники пенсійного фонду відкривають державні пенсійні реєстри, перевіряють, чи особа раптом не зареєстрована в Україні і тільки тоді видають або відмовляють у видачі талону. Ось і виникає питання до української влади, чому «ДНР» має доступ до державних пенсійних реєстрів? Мабуть така ж ситуація і в решті місцевостей «ДНР» і з рештою державних реєстрів!

У місті – до окупації в червні 2014 року терористичною організацією «ДНР» та Збройними силами Росії – мешкало 80 тисяч осіб, 27332 із яких пенсіонери. У зв’язку з міграцією населення на територію, що не підконтрольна бойовикам, та до Росії, чисельність мешканців міста значно скоротилося, але кількість пенсіонерів не дуже. Так, що на виплату допомоги торезьким пенсіонерам «ДНРу» потрібно півтора року і 27 мільйонів гривень?!

Торезом править сьогодні «військовий комендант», організована «поліція», з перебоями подається електроенергія, питна вода, не працюють установи банків та банкомати, евакуйовані владні установи та офіційні правоохоронні органи. А Україною з 15 липня припинена виплата пенсій, заробітних плат та соціальної допомоги.

Тому 17 листопада обурені жителі Торезу перекривали дорогу в районі музею з вимогою відновити виплати. Мітинг закінчився тим, що до протестувальниць вийшли працівники місцевої «комендатури» «ДНР» й пообіцяли розпочати виплати. Мабуть тому й розпочали з Торезу, але, очевидно, що таке вирішення питання не задовільнить навіть пенсіонерів. Не кажучи про інвалідів та жінок з дітьми.

Крім того, з липня місяця лікарі, учителі та інші працівники бюджетної сфери не отримали ні копійки заробітної плати.

Спроби утихомирити пенсіонерів були й раніше. Наприклад, перед «виборами» 2 листопада у «Народний совєт» «ДНР» всі ЖЕКи Донецька приймали заяви на отримання пенсійної допомоги в розмірі 1800 гривень. Їх відіслали додому і сказали чекати. Не дочекавшись обіцяного вперті донецькі пенсіонери почали вимагати обіцяного. Тепер заново складають списки на отримання пенсійної допомоги але вже від 500 до 1000 гривень.

Жителі Донецької області навіть ті, що голосували на деяких її частинах за якийсь акт з приводу «державності», починають прозрівати, бачачи повну економічну неспроможність проекту «ДНР». Вони не розуміють, який може бути економічний, політичний і соціальний устрій «ДНР» і «ЛНР». Зокрема, яка майбутня форма власності на основні активи – заводи, фабрики, шахти, землі сільгосппризначення, транспортну інфраструктуру та ЖКГ тощо. Бо саме це визначає рівень життя, доступність соціальних благ і соціальну захищеність громадян.

От якби ще українські чиновники зрозуміли, що треба допомогти мешканцям розібратись в складних питаннях. Наприклад, знайти можливість довести Рішення від 4 листопада РНБО до відома громадян України в «ДНР». Адже з квітня тут зомбують населення російські та сепаратиські телеканали. Інформаційну війну в «ДНР» Україна програє на сто відсотків, на жаль.

Галина Мудра, вчителька, місто Донецьк

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG