Доступність посилання

ТОП новини

Потрібно вирішити, де закінчуються кордони ЄС – експерти


Головним завданням складу нової Єврокомісії буде перегляд європейської політики сусідства, розповів депутат Європарламенту Девід Макаллістер під час виступу у фонді Маршала у Вашингтоні. Політик вважає, що концепція уніфікованого підходу до розширення ЄС не працює і потрібен індивідуальний підхід до кожної країни, яка прагне вступити до Євросоюзу.

«На даний момент для Європи важливо підписати угоди про співпрацю з Молдовою, Україною та Грузією. Ці країни є дуже важливими у європейській політиці сусідства. Питання безпеки також грає зараз головну роль, оскільки те, що сталося в Україні викликало занепокоєння у цілому світі», – заявив депутат Європарламенту Девід Макаллістер.

Девід Макаллістер заявив, що серед країн-членів ЄС спостерігається втома від розширення, яке відбувалося протягом останніх років. Однак, двері Євросоюзу залишаються відкритими.

«Ми бачимо Україну нашим партнером. Європейський союз разом з Україною. Територіальна цілісність була порушена Росією. Ми хочемо допомогти Україні економічно, хочемо допомогти провести реформи, пережити цю зиму. Ми також хочемо, щоб мінські домовленості виконувалися», – додав європарламентар.

Девід Макаллістер також додав, у якийсь момент треба провести кордони ЄС. Питання у тому, де він пролягатиме.

Експерт центру Вілсона Майкл Кофман не має сумніву, що кордон ЄС пролягатиме в Росії.

«Кордони ЄС закінчуються у Туреччині і, можливо, вони закінчаться у Росії. З моєї точки зору, саме там закінчуються кордони ЄС. Росія чудово розуміє, що одного дня Україна перебуватиме по ту сторону кордону так само, як і всі росіяни, які там проживатимуть. Тому для них це інтелектуально, історично та геополітично неприйнятно. Щодо політики східноєвропейського партнерства та України – концепція висунута Польщею, підтримана Швецією те деякими країнами Балтії. Чому Польща так вхопилася за Україну? …Польща хоче відмовити Росії у праві на Україну, як учасника Євразійського Союзу, а без України Євразійський Союз не дієздатний», – додав Майкл Кофман.

Експерти погоджуються, Євросоюз продовжуватиме чинити тиск на Росію для пошуку дипломатичного способу розв’язання конфлікту в Україні. Вони сподіваються, що в Кремлі зрозуміють, те, що вони зробили є великою помилкою і є неприйнятним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG