Доступність посилання

ТОП новини

США і НАТО урочисто завершили бойову місію в Афганістані


Командувач сил НАТО і США, американський генерал Джон Ф. Кемпбел
Командувач сил НАТО і США, американський генерал Джон Ф. Кемпбел

США і НАТО урочисто завершили бойову місію в Афганістані – через понад 13 років з часу вторгнення в країну для боротьби з угрупованням «Талібан».

Спільне командування Міжнародних сил сприяння безпеці, яке керувало бойовими операціями в Афганістані, спустило свій прапор у Кабулі, офіційно завершуючи місію.

Командувач сил НАТО і США, американський генерал Джон Ф. Кемпбел заявив, що нова місія, яка називатиметься «Рішуча підтримка», забезпечуватиме навчання і підтримку афганських сил з 1 січня.

Коаліція під керівництвом США залишить в Афганістані близько 13 тисяч небойових військових замість близько 140 тисяч, які перебували тут в 2011 році.

З початку війни в 2001 році в Афганістані загинули близько 3,5 тисячі іноземних солдатів, зокрема, 2210 американців.

Багатонаціональні Міжнародні сили сприяння безпеці (англ. ISAF), створені за резолюцією Ради безпеки ООН, діють в Афганістані під командуванням союзу НАТО від 2003 року. Їхнє головне завдання – навчання афганських силових структур і допомога Афганстанові у відбудові державних інституцій. Крім того, вони брали участь і в безпосередніх бойових діях проти ісламістського руху «Талібан» та інших збройних противладних угруповань. У час найбільшого розмаху чисельність цих сил складала понад 130 тисяч осіб із понад 50 країн світу. Наразі в цих силах в Афганістані перебуває понад 28 тисяч військових із майже 40 країн, серед них і десяток офіцерів із України – головно військових медиків. Чинний мандат цих міжнародних сил збігає 31 грудня цього року.

XS
SM
MD
LG