Доступність посилання

ТОП новини

«Рубль пішов у свій останній шлях» – московський фінансовий аналітик


Московський фінансовий аналітик Степан Демура, на відміну від багатьох експертів, попереджав про підготовку колапсу російської економіки, падіння і цін на нафту, і рубля. Тепер Степан Демура говорить, що в Росії дозріла революційна ситуація, запас міцності країни вичерпаний, але мирної «кольорової революції» не буде, а чекають криваві події. Поки ж – рубль буде падати і далі.

– Ви передбачили крах рубля, і зараз звучать найпесимістичніші прогнози: наприклад, в ефірі каналу «Дощ», приголомшивши ведучого програми, директор компанії «Фінам» Микола Солабуто холоднокровно зауважив, що до березня долар коштуватиме 200 рублів. Підтримайте його прогноз?

Степан Демура
Степан Демура

– 200 поки мета не стоїть. Єдине, що можу сказати: у рубля дна немає з технічних і фундаментальних причин. Зараз рубль пішов у свій останній шлях. Звичайно, будуть корекції істотні по 10, по 7 рублів за долар, але глобальний напрямок у цього тренда тільки донизу. Що стосується двохсот, я жартую по-іншому, що ми можемо спокійно побачити ситуацію, коли і нафта 150, і рубль 150. Причина дуже проста, бо ринок нафтосервісних послуг, а це обслуговування видобувних свердловин, геологорозвідка, буріння, в Росії займає близько 80 відсотків. Було 4 компанії великих, зараз Halliburton купив Hughes, залишилося практично 3, вони займають 80 відсотків ринку, і вони під санкціями. І вже палке обговорення в російському уряді, що вони будуть робити зі своїми виробничими потужностями – продавати їх, закривати тощо. Просто почнеться різке скорочення обсягів видобутку і, відповідно, експорту нафти. Тому нафта може коштувати 150, а надходжень валютних до бюджету країни буде значно менше. Зрозуміло, почнеться зростання нафти, а пропозиція на ринку нафти почне скорочуватися з боку Росії в силу цих причин: відповідно, ми можемо побачити зростання нафти і подальше падіння рубля.

– Зараз поширюють в соціальних мережах посилання на зроблені 11 місяців тому передбачення аналітиків, які говорили росіянам, що не потрібно купувати долар за 35 рублів, тому що рубль буде неодмінно зростати. Що робити обивателям, які повірили тоді цим прогнозам, не стали нічого купувати і досі вагаються, не знають, міняти або чекати, коли рубль виросте?

– Обивателю насправді не позаздриш, оскільки більше 90 відсотків учасників ринку програють гроші. Тому, що б обиватель не робив, він гроші рано чи пізно програє. Навіть якщо зараз сказати обивателю, що у рубля немає дна, купуй долари і не звертай уваги на тимчасове зміцнення рубля, він, можливо, піде і купить долари, але потім, коли рубль зміцниться на 5-7 рублів до долара, він обматюкає того, хто дав цю порада, і піде здасть свої долари на 7 рублів дешевше і, зрозуміло, після цього курс розгорнеться, і знову рубль почне падати. Тому поради людям тут давати марно, вони все одно зроблять навпаки.

– Зараз майже всерйоз в Думі пропонують провести деномінацію рубля тільки заради психологічного ефекту, щоб євро було не 60 рублів, а 6. Здається, це ознака повної паніки?

– Я Думу називаю госдуркою, тому що їхні ініціативи були б смішні, якби не були такі страшні. Не можна серйозно розглядати їхні заяви або виступи президента, тому що, на мій погляд, вони працюють в основному на внутрішній ринок, на внутрішнього споживача, на так званий великий російський світ і мають балабольский характер. Ну поназаявляють, все одно нічого не зроблять, або зроблять все навпаки. Прикладів тому величезна маса, взяти хоча б обіцянку непідвищення податків на малий і середній бізнес, які були і рік, і два тому. Це все одно що піти в божевільню і серйозно аналізувати заяви мешканців. Вони нічого не означають. Так, це виглядає безглуздо з боку, над цим можна сміятися, але якщо ви задумаєтеся, що це так звані народні обранці, законодавча гілка, то стає дуже сумно.

– Чи можна очікувати удару і з іншого боку – відключення SWIFT? Ви знаєте заяви глави ВТБ Костіна, який сказав, що це означатиме оголошення війни, і посол Сполучених Штатів повинен буде покинути країну того ж дня. Передчуття такої санкції цілком серйозне. Чи наважиться Захід на це?

Західні стратеги недооцінюють рівень маніпуляцій громадською думкою і свідомістю в Росії

– Важко сказати. Я тут нічого не буду вигадувати – це я залишу артистам розмовного жанру, всяким політологам. Тільки зараз з’являється якась впевненість, що санкції дійсно працюють. Вони ще не привели до зміни курсу Путіна, трохи пригальмували ескалацію ситуації, але поки нічого не змінили. Що буде наступним кроком? Добре, відключаєте ви Росію від системи SWIFT – це буде дуже швидкий болючий удар, свого часу такий удар був нанесений по Ірану. Але не смертельний. Тому що західні стратеги (там їх немає практично, на мій погляд, за винятком Бжезинського) недооцінюють те, що відбувається в Росії, недооцінюють той рівень маніпуляцій громадською думкою і свідомістю, який тут відбувається. Це все буде пояснено народу підступами проклятого Заходу, який ненавидить великий російський світ за його високу духовність, що-небудь таке там буде на Першому каналі. Тому це теж, напевно, не призведе до зміни зовнішньополітичного курсу Путіна. А ось поступове посилення існуючих санкцій в області видобутку, розвідки копалин, банківського сектора, рано чи пізно призведе до бажаних результатів.

– Чи може обурення бізнесменів, яких Крим розорив або розоряє, привести до бунту багатих проти чиновників, проти Путіна, чи це абсолютно нереальний сцена?

– Все корумповані, зав’язані, практично на всіх є папки, і вони моторошно боязкі. Так, вони можуть говорити щось, але коли доходить до справи, вони ні на що не здатні. Це не той контингент, який здатний що-небудь зробити, змінити ситуацію.

– Є цікава версія, її висловлював у нашому ефірі американський фінансовий аналітик Віталій Каценельсон, що українська авантюра Кремля була затіяна через те, що Путін відчував прийдешню економічну катастрофу і падіння цін на нафту і вирішив таким чином відвернути увагу. Занадто гарно звучить чи може бути правдою?

– Це занадто красиво звучить. Ніякої стратегії у Путіна не було і немає. Вся його тактика дуже проста, зводиться до наступного: щось зробити, подивитися на реакцію. Якщо отримав дуже боляче, йдемо в іншому напрямку. Якщо ніби як боляче, але не так сильно вдарили, ну що ж, будемо тиснути далі в цьому напрямку. Ось і все. А якісь там умовиводи, які тривають більше, ніж півходу, – це не його коник і не коник його оточення, на мій погляд. Крим планувався, можливо, і раніше, бо в Кремлі не сприймають Україну як певну незалежну або життєздатну країну. Наприклад, прапори так званої Недороссії або Лугандонії були засвічені на всіляких сходках на Селігері і в 2011-му, і в 2012 році, тому якась частина цього готувалася. Але анексія чи окупація Криму, я думаю, це було спонтанне рішення Путіна, бо щойно абсолютно аналогічний йому режим, просто один в один аналогічний, злетів за якісь два місяці. Що потрібно робити? Коли така жопа в країні, значить, потрібно говорити про патріотизм, що ми великі, що ми встаємо з колін і, зрозуміло, поки є хліб і видовища, потрібно підкинути народу чергове видовище. Ось і підкинули. Що сталося з рейтингом Путіна? Він злетів у небеса. Тому цей тактичний хід спрацював, на це і розраховувалося. Хоча наслідки вони, я думаю, абсолютно прораховували. Грузія їм зійшла з рук, вони думали, що і Крим зійде з рук. Якщо б сюди не втрутилися американці, якби Путін не поліз на схід України, я думаю, що європейці Крим би йому теж пробачили. Але все зайшло надто далеко.

– Ви згадували Іран, там схожа ситуація: і санкції найширші, і SWIFT відключили, і тим не менш, іранська революція захлинулася, влада не змінилася, зараз санкції потихеньку знімають, якась «стабільність» на довгі роки встановлюється. Чи може і в Росії все закінчитися іранським варіантом? Чи можна порівнювати?

В Росії створена руками Путіна за останні 10 років революційна ситуація, коли низи не хочуть, верхи не можуть

Санкції всього лише підсвітили всю потворність державної машини

– Ні, чому, можна. Тільки, розумієте, в іранців був ще ідеологічний запас міцності, вони все-таки мусульмани. У Росії ж цього запасу міцності немає. У Росії зараз є єдиний запас міцності з ідеологічної точки зору – це те, що значна частина населення раптом об’єдналася проти спільного ворога. У нас народ завжди чомусь об’єднується проти ворога. Просто так об’єднатися, зробити щось корисне для країни не виходить. Ось з ворогом – так. Причому ворог обраний дуже вдало: як завжди, він десь там далеко, він великий і страшний, його дії можна бачити на своєму холодильнику, але він далеко, такий незрозумілий абстрактний ворог. І все, інших ідеологічних скреп немає, ідеологія в країні відсутня. Тому все питання в тому, наскільки тривалі і глибокі будуть санкції. В Ірані корупція не найстрашніша і велика у світі. У Росії системи управління немає, вона зводиться до ДДА – дурні, дурні, абсурд. Корупція всюди, вона просто вразила, як рак, державу, державна машина вже ні на що не здатна. Розшарування за доходами катастрофічне. Тому в Росії створена руками Путіна за останні 10 років революційна ситуація, коли низи не хочуть, верхи не можуть. Більш того, в Росії немає ніяких практично політичних свобод, тому, як правильно зауважив той же Путін, Майдан в Росії неможливий. Я з ним згоден, Майдан, тобто безкровна революція тут неможлива. Якщо ви подивитеся на всі ці «кольорові революції», то вони були вдалими в країнах, де були відносні політичні свободи, де дійсно була смішна кремлівська опозиція. Десь вони приносили свої результати, десь ні. Тут це неможливо. Тобто якщо тут неможливий Майдан, то тут буде Тахрір. Він трапиться рано чи пізно, тому що революційна ситуація в країні є, і вона тільки посилюється. На мій погляд, санкції не першопричина і погіршення економічної ситуації, і всього, що відбувається. Економіка насправді почала сипатися в 2012 році, рубль, якби не впав в 2014 році, впав би в 2015 році. Просто у кожної системи є межа міцності і є межа зносу, коли вона починає ламатися і руйнуватися. На мій погляд, ці межі в Росії вже пройдені, і санкції всього лише підсвітили всю потворність державної машини, державної структури, яка є в Росії. Тому мирного шляху тут не буде, на жаль.

Степан Демура почав кар’єру на початку 90-х у США. Він здобув популярність за завчасне передбачення американської іпотечної кризи. В ефірі РБК ТБ вів передачі «Ринки», «Діалог», на радіостанції «Фінам-ФМ» – програму «Парадокс»

Повний текст матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Дмитро Волчек

    Головний редактор сайту Російської служби Радіо Свобода. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1988 року. Працював у Москві, Мюнхені, з 1995 року – в Празі. Ведучий програми «Культурний щоденник», редактор розділу «Культура».

    Народився в Петербурзі в 1964 році, в СРСР публікувався в самвидавній періодиці, в 1987-89 роках працював в журналі «Гласність». Автор кількох книг прози і віршів, в моїх перекладах видані твори В. Барроуза, Ф.О’Коннора, Г.Давенпорта, К.Акер, П.Боулза та інших англійських і американських письменників.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG