Доступність посилання

ТОП новини

Пукач казав, що таких, як Гонгадзе, тисячами возив – Теличенко


Олексій Пукач
Олексій Пукач

Київ – Апеляційний суд Києва вкотре переніс на невизначений термін розгляд апеляції на вирок колишньому начальнику Департаменту розвідки і спостереження МВС Олексію Пукачу, засудженому до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Ухвалити таке рішення суд був змушений через те, що інший потерпілий у справі журналіст Олексій Подольський змінив собі адвоката, у якого поки немає довідки про допуск до державної таємниці.

В Апеляційному суді міста Києва на сьогодні три апеляції у справі засудженого до довічного ув’язнення за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе Олексія Пукача. Втім, уже майже два роки суд не може розпочати розгляд жодної з них. Цього разу – через відсутність довідки про доступ до державної таємниці нового адвоката потерпілого у справі журналіста Олексія Подольського. На отримання такої довідки суд дав адвокату місяць. Ще місяць йому знадобиться на ознайомлення з матеріалами справи. Відтак на продовження апеляційної історії однієї з найрезонансніших справ України можна чекати не раніше лютого наступного року.

Валентина Теличенко
Валентина Теличенко

За словами представника Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, розгляд апеляцій навмисне відкладається і затягується, адже це вигідно перш за все підсудному. Він сидить не в тюрмі, а в комфортабельному СІЗО і нахабно поводиться під час судових засідань.

«Дуже неприємно було слухати Пукача, який у судовій залі, поки судді вийшли у нарадчу кімнату, розповідав: «Я таких, як Гонгадзе, тисячами возив, поки ви ще під стіл пішки ходили». Не знаю, як розуміти ці тези, я дуже чекаю того часу, коли Пукач поїде відбувати покарання», – поділилась враженнями вона.

Олексію Пукачу оголосили вирок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Відмотати справу назад

Наразі ж вирок колишньому начальнику Департаменту розвідки і спостереження МВС досі не набув законної сили. Довічне ув’язнення Пукачу оскаржують як сам засуджений, так і ще один потерпілий у справі – журналіст Олексій Подольський, якого Пукач нібито душив ременем. Справу, на їхню думку, треба відмотати назад – на стадію додаткового розслідування.

Григорій Демиденко
Григорій Демиденко

«Суть моєї апеляції в тому, що вирок суду першої інстанції є незаконним, оскільки є порушення і відсутні докази. Це мотив злочину. Також під час оголошення вироку судом першої інстанції було розголошено державну таємницю. Суд вчинив злочин», – нагадує свою позицію адвокат Олексія Пукача Григорій Демиденко.

Натомість Олексій Подольський свою апеляцію пояснює не узагальнюючи і наголошує на провині конкретної особи.

Погрожували життям його дітей і його родини, щоб він відмовився від свідчень щодо вини Кучми і Литвина
Григорій Демиденко

«Моя апеляція стосується заступника голови Печерського суду, судді Андрія Мельника. Вже на етапі, коли процес закінчився, він організовував шантаж Пукача. Йому погрожували. Приходили люди з Генпрокуратури, Валя Теличенко, генерали СБУ і погрожували життям його дітей і його родини, щоб він відмовився від свідчень щодо вини Кучми і Литвина», – каже він.

У разі, якщо суд задовольнить апеляції адвокатів Пукача та Подольського і справу таки повернуть на досудове розслідування, Олексій Пукач може опинитися на волі, кажуть юристи, адже свої два місяці утримання під вартою він уже давно відсидів.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG