Доступність посилання

ТОП новини

«Газпром»: Україна так і не подала заявки на газ


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Українська сторона станом на кінець робочого дня так і не подала сьогодні заявки на постачання російського газу, передоплату за який вона здійснила наприкінці минулого тижня, заявив речник російського газового монополіста «Газпром» Сергій Купріянов.

Як сказав він російському агентству «Інтерфакс – Агентство газової інформації», натомість Україна продовжувала відбирати газ зі своїх підземних сховищ, тим самим, за його словами, «збільшуючи ризики проходження зимового максимуму».

Раніше сьогодні експерт із енергетичних питань, голова Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук заявляв в ефірі Радіо Свобода, що Україна отримає російський газ від «Газпрому» 10–11 грудня, бо необхідний певний час, щоб підготуватися до його отримання.

Уранці речник «Газпрому» вже звертав увагу, що, хоча кошти за газ переказані, Україна ще не подала заявки на постачання газу.

Учора ввечері в Києві міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин заявляв, що Україна почне відбирати оплачений газ уже сьогодні.

Позавчора «Газпром» підтвердив, що отримав від «Нафтогазу України» переказ на суму у 378 мільйонів доларів, що, за узгодженою раніше ціною, є вартістю 1 мільярда кубометрів газу.

У жовтні обидві компанії домовилися, що протягом зимового періоду ціна газу для України становитиме 378 доларів за тисячу кубометрів до кінця цього року, а в першому кварталі наступного – 365 доларів. Ці умови діятимуть до 31 березня наступного року, при цьому Україна мусить платити за газ наперед. Але досі, до настання холодів, Київ не користувався цією можливістю.

Росія повністю припинила постачати газ в Україну в червні.

XS
SM
MD
LG