Доступність посилання

ТОП новини

У Європі висловлюють стурбованість затриманням журналістки Радіо Свобода в Азербайджані


Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото
Хадіджа Ісмаїлова, архівне фото

Чільні посадовці Європейського союзу і Ради Європи висловили сьогодні занепокоєння через затриманняз в Азербайджані журналістки Радіо Свобода Хадіджі Ісмаїлової, відомої своїми журналістськими розслідуваннями.

Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріки Моґеріні заявила, що це затримання є кроком у напрямку від свободи висловлювання, яка є визначальною для кожного демократичного суспільства.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланн заявив, що затримання журналістки подає дуже негативний сигнал громадянському суспільству в Азербайджані і всій світовій спільноті.

Комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжнієкс, зі свого боку, написав у фейсбуці, що справа кореспондентки є ще одним прикладом вибіркового використання кримінальних звинувачень проти тих, хто висловлює в Азербайджані критичні щодо влади погляди.

Наприкінці минулого тижня суд в Азербайджані ухвалив узяти Хадіджу Ісмаїлову під досудовий арешт на термін у два місяці у справі, в якій її звинувачують у схилянні якогось чоловіка до самогубства.

Крім того, її звинувачують і в іншій кримінальній справі через документ, який вона оприлюднила в соцмережах. Документ дає зрозуміти, що спецслужби Азербайджану використовують нелегально зняті інтимні сцени з приватного життя для шантажу опозиційної активістки, щоб змусити її свідчити проти інших опозиціонерів.

Хадіджа Ісмаїлова, відома своїми розслідуваннями, зокрема, щодо бізнесових оборудок родини президента Азербайджану Ільгама Алієва, вважає юридичний тиск на неї елементом широкого придушення громадянського суспільства в цій країні азербайджанською владою.

XS
SM
MD
LG