Доступність посилання

ТОП новини

Дорогі канікули: вишам рекомендують 2 місяці перерви взимку


Олена Семенюк

Зимові канікули для деяких студентів цього річ складуть цілих 2 місяці. Таку зміну графіку у вишах ініціювали у Міністерстві освіти та науки України. У держустанові кажуть: такі рекомендації навчальним закладам пов’язані з метою економії енергоресурсів під час опалювального сезону. Але запитання виникли у студентів-контрактників.

Анастасія Кліщенко – студентка 1-го курсу Київського університету імені Бориса Грінченка. За рік навчання вона сплачує 12 тисяч гривень. Попереду на студентку очікують два місяці зимових канікул. «Зимові канікули в нас починаються 28 грудня і закінчуються 3 березня, тобто загальна тривалість канікул складає 2 місяці», – розповідає вона. Анастасія Кліщенко переймається долею коштів, сплачених за навчальний процес.

Міністр освіти і науки України Сергій Квіт каже: це – право самих вишів вирішувати, в якому режимі їм працювати. «По-різному буде. Тобто це залежить від університету. Якщо стосується шкіл, як я сказав, вони це вирішують разом з місцевими органами влади, тому що органи влади мають кошти на їхнє опалення, наприклад. У випадку університетів, за це відповідають самі університети, вони самі планують», – зазначає він.

«Частково в цьому році, я знаю, що будуть якийсь час студенти вчитися дистанційно, тобто канікули будуть подовжені, але, якщо будуть виникати якісь проблеми, будемо дивитися. Поки що це відповідальність університетів. Я не знаю, а за що повертати кошти, як вони вчаться?» – додає Сергій Квіт.

Викладачам важко навчати дистанційно

Іван Хом’як, викладач Житомирського державного університету імені Івана Франка, не знає, як технічно реалізувати дистанційне навчання. Розповідає: у нього й самого вдома лише мобільний інтернет, а серед студентів є й такі, у яких не має не те, щоб домашнього інтернету, а навіть комп'ютера. «Це виявилось, коли я давав їм завдання за європейським зразком із використанням ІТ-технологій, а не за таблицями середини ХХ століття. Я розумію, що це варварство, коли сучасна молода людина, яка здобуває вищу освіту, не має доступу до інтернету чи комп'ютера, але такі наші реалії», – каже викладач.

Студентка Анастасія Кліщенко водночас розповідає, що у її університеті дистанційного навчання взагалі не буде: «Ми не будемо відпрацьовувати 2 місяці канікул, дистанційного навчання також не буде, лише воно буде для тих, хто завалив сесію, можна так сказати».

МОН варто моніторити процес

Керівник освітніх програм Центру дослідження суспільства Єгор Стадний нагадує, що рішення деяких шкіл і вишів про продовження зимових канікул пов’язане з економією енергоносіїв. На його думку, економлячи, кожний із навчальних закладів має водночас знайти прийнятний варіант організації навчального процесу.

«На багатьох дисциплінах дистанційне навчання є цілком прийнятним. Проблема в тому, що консервативні викладачі належно не ставляться до цієї опції, – каже експерт. – Чи студенти-контрактники мусять платити за такі освітні послуги? Де-юре провини університетів в тому, що країна заощаджує на опаленні, немає. Відповідно, вони надають освітні послуги в іншому вигляді не зі своєї вини. Окрім того більшість коштів, які платять контрактники зазвичай йде саме на оплату праці викладачів, які в тих самих умовах, що й студенти, змушені готуватись до пар, переробляти матеріал і так само відчувають на собі усі ущільнення».

На думку експерта, Міністерство освіти має моніторити, як виші, з огляду на зимову економію, організовує навчальний процес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG