Доступність посилання

ТОП новини

В Україні чекають від ЄС більше «зубатості» щодо Росії – експерт


Герман Ван Ромпей, на той час голова Європейської ради та президент Росії Володимир Путін
Герман Ван Ромпей, на той час голова Європейської ради та президент Росії Володимир Путін

Брюссель – У Європейському парламенті політики, експерти та науковці у вівторок звертали увагу на те, як викривлено сприймають українські події в державах Євросоюзу. Учасники нинішньої конференції «Україна як тест для європейської солідарності» спробували з’ясувати причини того, чому українці вважають об’єднану Європу «беззубою та наївною». Тим часом, представники Європарламенту доходили висновку, що європейці хибними судженнями про події на Донбасі та в Криму тільки грають на руку кремлівській пропаганді.

Внутрішній конфлікт, громадянська війна, окупація чи війна Росії з Україною та Заходом… Як показує дійсність, політики та прості громадяни на Заході досі не завжди мають коректного усвідомлення подій в Україні.

Ребекка Гармс
Ребекка Гармс

На думку Ребекки Гармс, євродепутата від Німеччини, проблема полягає у тому, що європейська спільнота не має стратегії щодо України. Хоча й на боці українців теж має бути стратегія продовження шляху в бік ЄС, яка наразі теж не надто очевидна. Втім, усвідомлення подій у Криму та на Донбасі, на її думку, викливлене через панування хибних суджень.

«Останнім часом доводиться чути твердження, що на одному континенті демократія одним націям підходить краще за інших. Скажімо, росіянам вона не пасує. Але ж це і є однією з основ та джерел успіху російської пропаганди. І особливо часто так вважають в Німеччині», – каже євродепутат, додаючи, що загалом краще розуміють події в Україні у пострадянських державах та у Східній Європі. Тим часом країни західного континенту до останнього часу мали доволі викривлене уявлення про події на Донбасі та в Криму.

ЄС не має стратегії ні щодо Росії ні щодо України?

Що означають «глибокі занепокоєння» ЄС для українців і як сприймають українці європейську політику в Європарламенті, пояснює український політолог та голова програм «Інтерньюз-Україна» Володимир Єрмоленко.

Мені здається, що часом Захід недооцінює своєї потужності поруч із Росією
Володимир Єрмоленко

«В Україні панує розчарування, – каже він, – бо там вважають, що Європа бореться букетом квітів із ведмедем, великим звіром. Особисто мені здається, що часом Захід недооцінює своєї потужності поруч із Росією. Тому в Україні й існує щось на зразок гри «Путін завжди виграє», коли кожну його дію оцінюють як чергову перемогу».

«Це дуже небезпечно і для Європи, і для України, де, скажімо, панує переконання, на мій погляд, помилкове, що українці програють Росії інформаційну війну», – зазначив Єрмоленко, додаючи, що в Україні чекають від Євросоюзу більше «зубатості» й стратегічної відповіді, а не абстрактних проектів та неконкретної підтримки.

Професор Університету Гумбольдта в Берліні Андрій Портнов пояснює, що Захід ще й має помилкове сприйняття конфлікту. Скажімо, там, зокрема в Німеччині, переконані: кожен російськомовний в Україні обов’язково є етнічним росіянином і неодмінно підтримує політику Путіна.

Втім, на думку професора Портнова, «без серйозної стратегії Євросоюзу щодо того, як поводитися із Росією, не може бути й серйозної європейсько-української стратегії».

На кримських татарах у Криму демонструють путінські стандарти – Чубаров
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG