Доступність посилання

ТОП новини

Хто вгамує Путіна: українські «яструби», «голуби» чи «страуси»? (Огляд преси)


Уряд має дуже мало часу, щоб вчасно затвердити держбюджет, констатує газета «Україна молода». Грошей катастрофічно мало, тож витрати треба зменшувати. І не лише урізати пільги чиновникам, а й зменшувати доходи пересічних громадян. За словами прем’єра, без цього кроку держава не зможе пережити 2015 рік. Адже держвитрати в Україні перевищують половину ВВП. Це надто багато для країни, що розвивається. На думку експертів газети, іншого виходу в урядовців немає. Бо українські держфінанси не у тому стані, щоб можна було міркувати: зменшувати соціальні виплати чи ні. Питання наскільки сильно і за рахунок чого? Якщо цього не робити, фінансовий крах неминучий, наголошує видання.

Напередодні чергового раунду переговорів у Мінську думки депутатів про те, як краще врегулювати конфлікт на Донбасі, розійшлися. Спільно з експертами газета «Сегодня» з'ясувала, які депутатські фракції можна зарахувати до табору войовничих «яструбів», а хто належить до мирних «голубів». Найвойовничішою фракцією експерти видання назвали Радикальну партію, хоча з приходом до сесійної зали запал радикалів згас. Також до войовничого табору «яструбів» видання долучає позафракційних свободівців, комбатів та депутатів із «Правого сектора». А ось «Опозиційний блок» газетярі «Сегодня» зарахували до мирних «голубів».

Утім, як переконує інший дописувач газети «Сегодня», на Печерських пагорбах справжніх «голубів» не видно. Вони відсутні, бо домовлятися про мир нема з ким. Адже сьогодні російське керівництво пропонує українцям не мир, а лише повну і беззастережну капітуляцію. З офіційною відмовою від Криму, з фінансуванням непідконтрольного Донбасу, з маріонетковим урядом у Києві. Кожного, кого така перспектива не влаштовує, у Кремлі зараховують до «яструбів». Щоправда, деякі українські політики все ще мріють умилостивити Кремль прийнятними поступками. Спочатку вони вірили, що здача Криму допоможе уникнути війни. Потім думали, що відступ з Донбасу принесе спокій. Тепер вони сподіваються, що затяжного протистояння з Росією вдасться уникнути. Однак, на думку автора, це вже не партія «голубів», а радше партія «страусів».

Навіть якщо бойові дії в зоні АТО припиняться сьогодні, українці ще не скоро зможуть жити спокійно. Адже припинення агресії з боку сусідньої країни – справа не одного дня і навіть не року. Що варто зробити для того, аби армія могла забезпечувати в державі мир, розмірковують експерти газети «Голос України». Вони наголошують, що професійна армія – це ядро оборонного потенціалу. Зважаючи, що країна не зможе забезпечити всі необхідні потреби власними силами, нова влада повинна розпочати реальне співробітництво з іншими країнами. Загалом же для перемоги у війні треба лише три речі: гроші, гроші й гроші. Адже Путін не зупиниться, і якщо Україна хоче зробити крок на випередження, їй треба знайти ці кошти, наголошує видання.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG