Доступність посилання

ТОП новини

Українських полонених офіцерів намагається завербувати Росія – Тандіт


Ілюстраційне фото. Українські військові споряджають БМП (бойову машину піхоти) до бою. Село Піски під Донецьком, 3 грудня 2014 року
Ілюстраційне фото. Українські військові споряджають БМП (бойову машину піхоти) до бою. Село Піски під Донецьком, 3 грудня 2014 року

Київ – Об'єднаний координаційний центр звільнення заручників створили при Міністерстві оборони. Там сподіваються, що до Нового року на волю вийде більшість полонених. І вкотре заявляють, що Україна готова до формату «обмін всіх на всіх». Водночасв «ДНР» стверджують, що утримують лише чверть з-понад 680 людей, яких Київ вважає заручниками угруповання.

Завданням новоствореного координаційного центру звільнення заручників є повернення полонених на «велику землю», а також забезпечення соціального захисту всіх переговорних груп,заявив радник заступника міністра оборони України Василь Будік, який сам провів у полоні 3 місяці. Так само важливою є координація і взаємодія всіх переговорних груп, які працюють на Сході.

Я особисто був в полоні, пройшов всі кола, які можна пройти
Василь Будік

«Я особисто був в полоні, пройшов всі кола, які можна пройти. В нашому центрі є тилове забезпечення. Також є психологи і лікарі. Є група пошуку, яка займається пошуком наших хлопців – як живих, так і мертвих. Вони також займаються доставкою на «велику землю» наших героїв, які там загинули. Структура така: переговірники, психологи, тилове забезпечення, група пошуку. Також буде гаряча лінія».

Однією з головних проблем в процесі обміну бійцями є те, що бойовики не віддають офіцерів Збройних сил та добровольців, говорить голова центру звільнення заручників Юрій Тандіт. Деяких з них намагаються завербувати, а деяких використовують як безкоштовну робочу силу, каже він.

Люди, які можуть вести за собою, захищаючи Україну

їх вербують, а частина з них була вивезена на територію Росії... Їх бояться, тому що офіцери української армії – це люди, які можуть вести за собою, захищаючи Україну
Юрій Тандіт

«Офіційна версія з того боку, що наші офіцери кажуть: «Поки не вийде останній солдат, ми не підемо». Насправді ми знаємо, що певні групи фахівців допитують наших хлопців. Крім того, що там проходять допити, їх вербують, а частина з них була вивезена на територію Росії... деяких вивозять без пам’яті. Їх намагаються завербувати, їх намагаються використовувати, і вони їх бояться, тому що офіцери української армії – це люди, які можуть вести за собою, захищаючи Україну», – каже він.

Так само бояться і бійців добровольчих батальйонів, підтверджує Василь Будік.

«Це для них страшний сон, адже саме солдати добровольчих батальйонів зупинили вторгнення, яке було», – нагадує він.

За даними СБУ, наразі в полоні бойовиків залишається 684 людини. Водночас в угрупованнях «ДНР» підтвердили присутність лише 152 людей зі списку. Про це, як повідомляє агентство «РІА Новости», заявив один із лідерів угруповання «ДНР» Денис Пушилін.

«Ми готуємо великий обмін полоненими, його терміни будуть обговорюватися завтра (10 грудня – ред.) Під час скайп-конференції та на конференції в Мінську. Українська сторона вже подала списки», – розповідає він.

На території Росії перебуває близько 40 українських військовослужбовців, ще близько 1600 людей зникли безвісти, повідомляють в центрі звільнення заручників. Там застерігають рідних і близьких: в жодному разі не намагатися викупити полонених самотужки.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG