Доступність посилання

ТОП новини

Сніжне. Голодні смерті й випадки самогубства


Поряд з меморіальним комплексом на Савур-Могилі, що 12 кілометрів від Сніжного, 7 грудня 2014 року
Поряд з меморіальним комплексом на Савур-Могилі, що 12 кілометрів від Сніжного, 7 грудня 2014 року

Пенсіонери невдоволені як владою ДНР, так і українським урядом

У телефонних дзвінках один одному знайомі намагаються не відповідати на поставлені запитання: відчувається постійний страх людей перед новою владою, та й життя в місті доволі таки не легке.

Навіть при українській владі це місто було депресивне і ледь животіло на державних субвенціях. Із успішних працюючих підприємств були лише Сніжнянський машинобудівний завод, філіал запорізького «Мотор-Січ» та шахта «Зоря». Основну частину дорослого населення становили пенсіонери. Так сталось, що саме вони й стали основною соціальною базою сепаратизму. Здебільшого зарплатня бюджетникам видавалась в борг, тобто виконком брав короткотермінові кредити в банках. Після входження в місто російських військ на початку червня та блокування роботи казначейства за персональним розпорядженням Яценюка мешканці міста були приречені на голодне вимирання. У Сніжному це сталось набагато раніше, ніж в інших містах області.

У вересні, коли настало перемир’я, пенсіонери масово поїхали на територію українського контролю переоформляти пенсії. Проте з середини листопада уряд запровадив повну фінансову та економічну блокаду територій, які знаходяться в зоні АТО. Було припинено виплату пенсій та інших соціальних виплат тим, хто не отримав статусу переселенця. Таким чином блокада всіх терміналів в супермаркетах, закриття «Ощадбанку» призвели до великої депресії серед тих же пенсіонерів. Почастішали випадки самогубств та смертей від голоду. В магазинах та на ринку достатньо продуктів, але їх не можна купити внаслідок відсутності грошей.

Що зараз? Протягом двох останніх тижнів у місті спостерігається збільшення невдоволення серед людей похилого віку та шахтарів.

Невдоволення направлене як проти нової влади «ДНР», так і проти уряду Яценюка. Багато відгуків невдоволення на факт непропуску автобусу з шахтарями, які їхали в бік Запоріжжя, в зону контрольовану ЗСУ, для зняття з банківських рахунків заробітної платні, що її перераховано місяць назад. Затримано їх було на українському блокпосту.

Багато йде розмов про «завернення» на українських блокпостах вантажівок із закупленими продуктами. Приводяться й факти такого затримання. Підприємець К. закупив у Дніпропетровську на 40 тисяч гривень продукцію для власного магазину, та його затримали й примусили їхати й здавати на оптовій базі.

Багато нарікань в напрямку української влади. В розмовах пенсіонерів звучить нарікання на величезні черги при реєстрації на території, контрольованій Україною, та хабарі при оформленні поза чергою. В Харкові наприклад пенсіонер М. чекав два тижні черги і змушений був «вирішувати питання» через знайомих.

Ідуть розмови про сотню померлих внаслідок голоду та до десятка померлих внаслідок суїциду. Конкретних прізвищ не називають. У середовищі медпрацівників два тижні тому говорили про 54 померлих та п’ять самогубців. (Примітка: Радіо Свобода не має підтверджень таких даних з інших джерел)

Перед приміщенням колишнього «Приватбанку» величезні черги пенсіонерів за грошовою допомогою від «ДНР». Схема така: береш талон на поміч у відділі соцзабезпечення і по тому талону отримуєш гроші. Даних про кількість обслужених за день відсутні. Стихійні черги виникають і в районах міста біля відділень «Ощадбанку» та «Укрпошти», внаслідок чуток про видачу там грошей.

Багато розмов викликає постійна канонада поблизу міста. Паніка виникає внаслідок мовчання представників «ДНР» щодо причин тих пострілів та того, хто саме веде стрільбу. Багато розмов про пересування через місто колон бронетехніки з Росії. Здебільшого ж люди бояться висловлювати свої погляди відкрито.

Серед медиків є велике невдоволення тим, що вчителям та культпрацівникам видали гроші а їм не дісталось. До цього часу не виплачено соціальним працівникам жодної копійки. Проте більшість пенсіонерів все ще сподівається на російські пенсії і входження «ДНР» у склад Російської Федерації, та морально підтримують владу «ДНР»…

Надія Надєждіна, соціолог, місто Сніжне

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG