Доступність посилання

ТОП новини

МАГАТЕ: пропозиції Ірану щодо інспекцій недостатні


Прапор Ірану перед будівлею у Відні, в якій працює МАГАТЕ
Прапор Ірану перед будівлею у Відні, в якій працює МАГАТЕ

Міжнародне агентство атомної енергії відкинуло сьогодні пропозицію Ірану надати міжнародним інспекторам доступ до одного з регіонів, де, як підозрюють, могли працювати для розробки ядерної зброї.

Як кажуть у МАГАТЕ, пропозиція допустити інспекторів у місцевість Маріван на заході Ірану, де, як припускають, могли здійснювати вибухові випробування елементів програми створення ядерної зброї, не дасть відповіді на головні питання.

Як повідомив речник МАГАТЕ Серж Ґас, агентство вже чітко пояснювало Іранові, що для відповіді на конкретні питання щодо того, чи намагався Іран створити ядерну зброю, необхідний доступ до військового об’єкта Парчин на південний схід від столиці Тегерана.

Іран уже тривалий час заперечує можливість відвідати Парчин, заявляючи, що тепер це звичайна військова база.

Світова спільнота підозрює, що Іран намагається чи раніше намагався створити ядерну зброю і, зокрема, вів роботи в цьому напрямку в закритій підземній частині бази Парчин. Іран заперечує це, але доказів суто мирного, як він заявляє, характеру його ядерної програми так і не надав. Зокрема, інспекторів МАГАТЕ допускали в Парчин єдиний раз 2005 року, але дозволили оглянути лише частину комплексу. 2012 року супутникові знімки об’єкта засвідчили проведення в Парчині вибухових робіт – як припускають, із метою знищити сліди незаконної діяльності.

XS
SM
MD
LG