Доступність посилання

ТОП новини

Путін розвалить Росію на шість держав? (Огляд преси)


У нового уряду є план дій на 2015-2016 роки та «імунітет» на рік. І це – плюс. Але те, як цією недоторканістю Кабмін збирається скористатися, поки що експерти газети «День» називають «мінусом». І не один. Зокрема, експерти видання вважають, що урядовцями не встановлений діагноз. Три речі, які прем’єр назвав ключовими причинами економічної кризи в Україні: напад Росії, енергетична залежність та корупція, насправді є наслідками значно більшої біди під назвою «олігархономіка». Саме вона, як наголошує газета, обікрала країну, зробила її слабкою перед зовнішнім ворогом і неплатоспроможною в умовах наявності величезних природних ресурсів. Тому передусім у своїй програмі уряд мав би запропонувати бачення як він збирається демонтовувати «олігархономіку» в країні, а вже потім говорити про те, що треба «затягнути паски». Про це йдеться в статті «Рік «імунітету» – рік нових шансів».

У зв’язку зі значними скороченнями соціальних виплат і невиправданими сподіваннями на позитивні зміни в державі дехто прогнозує третій Майдан. Однак, якщо це станеться, то він стане згубним для країни, переконує експерт «Газети по-українськи». Триватиме такий Майдан 20 хвилин. Адже його організовуватимуть люди, які пройшли АТО. Все закінчиться блискавичним військовим переворотом. Видання пише, що новий Майдан провокує Росія – це її кризовий сценарій, щоб знищити Україну. Улюблений політолог Путіна Сергій Марков пише: не буде України – не буде санкцій. А так вони посилюватимуться. Тому треба робити все, щоб російський сценарій не втілився, наголошує газета. Утім, на думку експертів видання, прогноз для Росії поки невтішний. Запас її міцності – два роки, і то, за умови, що Захід не посилить санкції. Якщо будуть валютні інтервенції – максимум грошей вистачить на рік. Докладніше йдеться в статті «Росія розвалиться щонайменше на шість держав».

Утім, як переконує дописувач тижневика «Новое время», Путін вже не здатний реально оцінити що відбувається. Він здійснює помилки, часто трагічні для тих, хто його оточує. І для економіки країни в цілому. Як переконує автор статті, неадекватність Путіна поглиблює кризу в Росії. А ця криза необхідна як повітря і Україні, і Росії. Україні – тому що позбавить від агресивного непередбачуваного сусіда з його середньовічними амбіціями і дикунськими замашками. Росії – тому що лише загибель її економіки, допоможе перейти до переформатування самої російської державності і появи на місці нинішнього режиму справжньої управлінської структури. Без такого переформатування Росія приречена на десятиліття занепаду, воєн, конфліктів, терористичних актів і техногенних катастроф, небезпечних як для її жителів, так і для сусідів цієї країни. Саме тому Путін, що вже виконав роль прискорювача процесу дозрівання сучасної української політичної нації, зараз грає роль прискорювача процесу краху власного режиму і початку змін в самій Росії. На цьому наголошується в статті «Кремлівський прискорювач».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG