Доступність посилання

ТОП новини

Мене заарештували перед тим, як мав зустрітись з Яремою і Аваковим – Коба


Київ – Підтримкою закону про люстрацію та своїм тиском на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова пояснює відкриття кримінальної справи проти себе автомайданівець Сергій Коба. Запобіжний захід йому обирав суддя, який свого часу судив Юрія Луценка в рамках справи, визнаної політично вмотивованою. Правоохоронці тим часом наполягають, що активіст не виконував їхніх законних вимог.

Затримання без пред’явлення посвідчень та стусани в голову, що спричинили зсунення носової перегородки, забиття й легкий струс мозку, – таке затримання громадських активістів усе ще можливо в постмайданній Україні, заявляє активіст «Автомайдану» Сергій Коба. Саме так його затримували 10 грудня поруч із власним будинком.

Сергію Кобі інкримінують хуліганство, вчинене під час так званої «сміттєвої люстрації» колишнього заступника начальника департаменту ДАІ МВС України Олександра Дем’янка. Але сам активіст пов'язує відкриття проти нього кримінальної справи зі своєю принциповою позицією щодо розслідування злочинів проти майданівців, зокрема діяльності суддів та співробітників ДАІ, які фабрикували справи проти автомайданівців та таку ж принципову позицію щодо люстрації.

Вони чітко розуміють, хто може вивести вперед незадоволених людей
Сергій Коба

Сергій Коба, громадський активіст
Сергій Коба, громадський активіст

«Дем’янко – це дуже мала фігура, про яку вже всі давно забули. Зачепитися більше немає за що. А зараз кому вигідний Коба Сергій? Якщо Конституційний суд відкликає закон про люстрацію як неконституційний та ухвалений під тиском громадськості з багатьма порушеннями, а саме це вони хочуть зробити. Вони чітко розуміють, хто може вивести вперед незадоволених людей – Коба Сергій», – наголошує активіст.

Сергій Коба наголошує, що він особисто Дем’янка в смітник не кидав, активісти робили це колективно. Відео з цим епізодом на Youtube.com стало недоступним.

Сергія Кобу затримали о 12:30 10 грудня, а о 15:00 він мав бути присутнім на засіданні парламентського комітету із запобігання та протидії корупції, де мав доповідати про діяльність суддів і про ситуацію в Державній службі з надзвичайних ситуацій.

«Вони знали, що я буду присутнім на цьому засіданні. Я дуже активно займаюся тим, що тисну на пана Авакова, аби справи, які він пообіцяв довести до логічного завершення, таки були доведені до нього й винні були притягнуті до відповідальності», – сказав активіст.

На засіданні ставили питання про справи проти суддів, відповіді не було – нардеп

Народний депутат Борислав Береза є членом згаданого комітету. У коментарі Радіо Свобода він зауважив, що на цьому засіданні було присутнє все вище керівництво правоохоронних структур, доповіді, яку мав зробити Коба, він не бачив.

На цьому засіданні Ярема був, Наливайченко був, Аваков був. Про що мав Сергій Коба доповідати, я не знаю
Борислав Береза

«На цьому засіданні Ярема був, Наливайченко був, Аваков був. Про що мав Сергій Коба доповідати, я не знаю, я цієї доповіді не бачив. Казали, що він може щось про ДСНС розповісти», – розповів народний депутат.

До цього додає, що очільникам правоохоронних органів учасники засідання ставили запитання про те, чому ті не доповідають щодо результатів розслідувань діяльності співробітників ДАІ та суддів, які фабрикували справи проти майданівців, зокрема й активістів Автомайдану. Борислав Береза зауважує, що на ці запитання «відповіді не було».

У міліції заявляють, що Сергій Коба розбив носа сам

У міліції наполягають на тому, що носа активіст розбив, коли під час втечі від правоохоронців впав у сніг і факту його побиття не підтверджують. Про це в коментарі Радіо Свобода заявила керівник підрозділу зв’язків з громадськістю ГУ МВС у Києві Юлія Мусташ.

Коли працівники міліції показали фігуранту ухвалу Печерського суду про примусове доправлення його для участі в судовому засіданні, той учинив спробу втекти
Юлія Мусташ

«Працівники столичної міліції за рішенням Печерського районного суду примусово доставили учасника Автомайдану до судової установи для обрання міри запобіжного заходу в рамках кримінального провадження, яке було розпочате ще у вересні цього року за ознаками кримінального правопорушення – це хуліганство. Коли працівники міліції показали фігуранту ухвалу Печерського суду про примусове доправлення його для участі в судовому засіданні, той учинив спробу втекти. Правоохоронці наздогнали чоловіка,і, падаючи у сніг, він собі пошкодив ніс», – сказала речниця столичної міліції.

Правоохоронці, своєю чергою, наполягають на тому, що активіст тричі не з’являвся за повісткою. Він же каже, що її приносили або коли його вдома не було, або домовлялись з ним про зустріч для її вручення по мобільному, але так і не приїжджали.

Рішення щодо обрання запобіжного заходу Сергію Кобі виніс суддя Печерського суду Сергій Вовк, який був головуючим суддею у справі Юрія Луценка.

До 9 січня Сергію Кобі обрано запобіжний захід – домашній арешт.
За його словами, загалом існує 20 різних організацій, пов’язаних з Автомайданом. Раніше активістка Автомайдану Катерина Бутко в ефірі телеканалу «ТВІ» повідомила, що з всеукраїнської громадської організації «Автомайдан» його виключили. Сам Сергій Коба каже, що в її діяльності участі вже не брав і має власну громадську ініціативу. Катерина Бутко наголосила, що автомайданівці «проти такої розправи над активістами».

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG