Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» вчить бійців АТО розвідки та законів артилерії – інструктор


Київ – Бійцям-новачкам у зоні АТО для розвідки і корегування артилерійського вогню необхідні навички. Тонкощам цих армійських професій навчає солдатів інструктор Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» Станіслав із бойовим позивним «Зор». Він і сам починав на фронті як розвідник, тому знає на практиці як непомітно підкрастися до ворога та що означає корегувати вогонь артилерії.

– Я інструктор, викладаю військову топографію, збір розвідувальних даних. Також читання карт, орієнтування на місцевості та робота із GPS-пристроями різними.

– Скільки людей Ви навчили?

– Вже більше п’ятисот.

– Я так розумію із різних підрозділів? І батальйони, і ЗСУ, і Нацгвардія?

Навчаємо людей орієнтуватись по місцевості, по напрямку течії, по сонцю, по зорях, в лісах, в полях. Крім того є більш детальні курси з мого предмету з корегування артилерійського чи мінометного вогню

– Нацгвардійців так, були хлопці зі Збройних сил України, з добровольчих батальйонів дуже багато. Щоб людина могла, маючи при собі карту, чи навіть її не маючи, якщо попала кудись, треба виходити – цьому навчаємо людей. Навчаємо людей орієнтуватись по місцевості, по напрямку течії, по сонцю, по зорях, в лісах, в полях. Крім того є більш детальні курси з мого предмету з корегування артилерійського чи мінометного вогню. Будь-яка артилерія – чи ствольна, чи реактивна, різниці не має. Щоб людина могла вийти на точку та дати координати цієї точки, чи координати цілі – прямокутні, полярні.

– Щоб працювати корегувальником, наскільки я розумію, потрібно бути ще й розвідником – потрібно непомітно підібратися до позицій ворога?

Що таке розвідник? Якщо хтось думає, що це якісь «рембо» – це не так: просто людина, яка повинна мати нормальний мозок, психіку нормальну, фізичну підготовку

– Так, аналізувати по-перше. Що таке розвідник? Якщо хтось думає, що це якісь «рембо» – це не так: просто людина, яка повинна мати нормальний мозок, психіку нормальну, фізичну підготовку, щоб витривалість була в людини.

– Ви зараз збираєте кошти на безпілотники?

– Ми зараз намагаємось запустити один цікавий проект, проект допомоги «Аеророзвідки». За цим майбутнє за цими безпілотниками, за аеророзвідкою. Дуже не вистачає матеріально-технічної бази, звертались напряму до Міністерства оборони, платимо податки, але по суті нічого не робиться, все якась там бюрократія.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG