Доступність посилання

ТОП новини

США обіцяють «відповідь» на російські «порушення» договору про ракети


Росія порушує угоду про ліквідацію ракет середнього радіусу дії, заявив Конгресу один з керівників Пентагону. За його словами, це загрожує інтересам національної безпеки США та їхніх союзників і не залишиться без відповіді.

Старший помічник заступника міністра оборони з політичних питань Браян Маккіон і заступниця держсекретаря з міжнародної безпеки Роуз Ґотмюллер виступили на спільних слуханнях підкомітетів двох комітетів Палати представників з питань збройних сил і міжнародних справ, присвяченим порушенням Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

За словами Маккіон, в ході «ретельного» моніторингу дотримання домовленостей про контроль за озброєннями з'ясувалося, що Росія порушує договір про РСМД.

Незважаючи на роботу дипломатів з цього питання, яка ведеться з 2013 року, Росія продовжує порушувати договір, сказав представник керівництва Пентагону.

«У результаті дій Росії, – заявив Маккіон, – Об'єднаний штаб провів військову оцінку загрози на випадок, якщо Росія розгорне крилату ракету, що підпадає під договір про РСМД, в Європі чи Азійсько-Тихоокеанському регіоні».

«Ця оцінка привела нас до необхідності розгляду широкого спектру варіантів військового відповіді і того, наскільки кожен з цих варіантів може переконати російське керівництво повернутися до дотримання договору про РСМД, а також протистояти потенціалу забороненої договором російської системи», – продовжив він.

Маккіон підкреслив, що Пентагон не хоче включатися в «ескалаційний цикл» дій і реакції на них.

«Однак якщо ефективної участі з боку Росії в цій роботі так і не буде, Сполученим Штатам доведеться вжити заходів щодо захисту їх інтересів і безпеки разом з їх союзниками і партнерами», – сказав він.

«В результаті цих дій Росія опиниться в безпечнішому положенні», – додав Маккіон.

«Ми вважаємо, що договір про РСМД вносить вклад в безпеку не тільки США і Росії, але і наших союзників і партнерів», – сказав він.

«З цієї причини, володіння, розробка або розгортання збройної системи з боку Росії в порушенні договору не буде ігноруватися», – сказав Маккіон.

З самого початку метою було зберегти життєздатність договору РСМД і переконати Росію повернутися до виконання взятих відповідно до нього зобов'язань, додав помічник заступника міністра оборони.

За словами Маккіона, США використовували багатосторонній підхід до Росії, починаючи з дипломатичної роботи при одночасному обговоренні інших потенційних заходів в координації зі своїми союзниками.

«На жаль, Росія не погодилася надати яку-небудь інформацію, а також не визнала існування крилатої ракети, що порушує договір», – сказав він.

«Натомість російська сторона вирішила звинуватити США в порушенні їхніх зобов'язань за договором про РСМД, – сказав він. – З нашої точки зору, всі заяви Росії абсолютно безпідставні».

Маккіон зазначив, що США виконували і виконують всі зобов'язання відповідно до договору про РСМД, і це питання всебічно обговорювалося на зустрічі з представниками Росії в Москві у вересні.

У своєму виступі Ґотмюллер заявила, що крім договору про РСМД Росія також порушує Договір про звичайні збройні сили в Європі, і є побоювання з приводу порушень і інших угод.

Незважаючи на всі проблеми, що лежать попереду, сказав Маккіон, є надія, що Росія пригадає, яка була головна причина підписання договору про РСМД Радянським Союзом.

«Погодившись з цим договором, Сполучені Штати і Радянський Союз підтвердили, що обидві сторони вигравали від ліквідації систем озброєння, що представляли реальну і достовірну загрозу європейській безпеці», – сказав він.

Маккіон повторив, що США розглядають питання дотримання договору «дуже серйозно» і наслідки дій Росії і відповідна реакція США не обмежаться лише однією угодою про контроль за озброєнням.

«Вони вплинуть на нашу угоду про участь в подальшому процесі контролю за озброєнням і підтримки режиму нерозповсюдження, – сказав він. – Таке порушення загрожує нашій безпеці та колективної безпеки багатьох союзників і партнерів».

«Це порушення не залишиться без відповіді, бо на карту поставлено дуже багато», – заявив Маккіон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG