Доступність посилання

ТОП новини

Захід не може дозволити Путіну жодного впливу на Україну (світова преса)


Світові ЗМІ пишуть, що у ситуації довкола України не можуть бути переможцями всі сторони. Обов’язком Заходу є тиснути на Кремль і не дозволяти Росії впливати на політику сусідніх країн. Тим часом, інші видання обговорюють те, що вважають найсерйознішою війною в Україні – боротьбу з корупцією.

Американська газета Washington Post пише, що ситуації, яка би була переможною для всіх, хто є причетним до української кризи (а саме, Україна, Росія і Захід), бути не може. Домовлятися з Росією шляхом надання їй певних важелів щодо сусідніх країн чи Європи, є безвідповідальним, зазначає видання.

У жодному разі не можна повністю відкидати ідею щодо вступу України до НАТО лише для того, щоб догодити Кремлю. По-перше, це би перекреслило політику «відкритих дверей» Альянсу, яка існує вже десятиліттями. Крім того, вперше невелика більшість в Україні хоче приєднатися до НАТО. «Уявіть, наскільки деморалізуючим для українців було б, якби НАТО не лише відмовилося надати Україні військову допомогу, а ще й розглянути їхню кандидатуру на вступ», – пише газета.

Після страшної шкоди, яку російський президент Володимир Путін завдав Україні, дозволяти йому мати хоч якийсь вплив на політику Києва чи на політику Заходу щодо України, було б абсолютно безсоромно, наголошує видання.

Тим часом, американський часопис Foreign Policy пише, що головним ворогом України є не Путін, а корупція, з якою новообраний уряд вже починає помалу боротися. Позитивним є, зокрема, те, що до парламенту приєдналися молоді ветерани Майдану. Це дає вагомі підстави для надії, вважає видання.

Захід також надає Україні деяку допомогу. Зокрема, 50 експертів з різних країн Європейського союзу почали роботу над програмою для покращення стану правопорядку в Україні. Вони також надаватимуть поради щодо реформування судової системи та правоохоронних органів. Крім того, НАТО оголосила про створення п’яти цільових фондів для реформування української армії, повідомляє часопис.

Експерти вважають, що для успішного використання цієї допомоги, Захід має надіслати в Україну спостерігачів, які будуть пильно відстежувати використання цих коштів. Якщо спостерігачі свідчитимуть про чесний процес витрат, то Захід буде почувати себе безпечніше, вкладаючи більші кошти в Україну, зазначає видання. Захід має зрозуміти, що головна криза в Україні – це боротьба за реформи, а не боротьба з сепаратистами на сході. Можливості Путіна впливати на Україну у військовому плані є лімітованими, тому його головним завданням є запобігти впровадженню новообраних урядом реформ. «Якщо українці можуть показати прогрес у своїх спробах реформувати країну, вони заслуговують на нашу щедру допомогу – чим швидше, тим краще», – пише Foreign Policy.

Тим часом, російська англомовна газета Moscow Times підвела лінгвістичні підсумки року Росії, обравши найпопулярніші вирази з кожного місяця 2014 року.

У лютому, наприклад, це були «трусы кружевные». Саме тоді російські парламентарі заборонили імпорт мереживної спідньої білизни, вирішивши, що мереживо шкодить репродуктивному здоров’ю російських жінок. Словами квітня стали, звичайно, «Крым наш», адже саме тоді Росія анексувала український півострів.

А словом травня стало «уконтрапупить», що, за словами автора статті, означає «ретельно знищити, як контрреволюціонерів у 1921 році». Виступаючи на Петербурзькому міжнародному економічному форумі у травні цього року, Путін заявив, що за допомогою санкцій Захід збирається саме «уконтрапупить» оточення російського президента. Крім того, через впровадження санкцій, словом серпня став «пармезан», адже від нього, як і низки інших імпортних продуктів, росіянам довелося відмовитися.

Слово жовтня – «спайс», синтетична маріхуана, яку парламент оголосив поза законом. «Хотілось би, щоб парламент заборонив «спайс», перш ніж «трусы кружевные», – зазначає автор статті. «Кажу вам, це був не найкращий рік у Росії», – підсумовує він.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG