Доступність посилання

ТОП новини

Незалежність і територіальна цілісність України мають бути збережені – Вишеградська група


Президент Чехії Мілош Земан на зустрічі лідерів Вишеградської групи, Словенії й Австрії, Прага, 12 грудня 2014 року
Президент Чехії Мілош Земан на зустрічі лідерів Вишеградської групи, Словенії й Австрії, Прага, 12 грудня 2014 року

На саміті президентів країн Вишеградської групи, який відбувся у чеській столиці Празі, президенти Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини одностайно підтримали незалежність і територіальну цілісність України.

В оприлюдненій заяві президенти схвально висловились щодо головних подій, які відбулись в Україні, – парламентських виборів і формування нового уряду.

При цьому президенти Польщі Броніслав Коморовський, Угорщини Янош Адер, Словаччини Андрей Кіска і Чехії Мілош Земан висловили «глибоке занепокоєння з приводу насилля, яке триває у східних областях України».

Вишеградська четвірка, а також присутні на саміті у Празі президенти Австрії Гайнц Фішер і Словенії Борут Пахор заявили про свою підтримку політичному вирішенню кризи, яке «має базуватись на збереженні незалежності і суверенітету України».

Празький саміт у форматі «V4+2» наголосив на «важливості проведення необхідних політичних та економічних реформ в України і готовності їх підтримати».

Саміт президентів Вишеградської групи у форматі «V4+2» був також звернений до проблем співпраці країн «четвірки» з Австрією та Словенією, зокрема, в ділянці розвитку транспортної мережі між країнами, будівництва Балто-Адріатичного транспортного коридору чи проекту каналу Дунай – Одер – Ельба, з ініціативою якого виступив президент Чехії Мілош Земан.

На саміті обговорювали також ситуації в Іраку та Сирії.

XS
SM
MD
LG