Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: частина дев’ятого «гуманітарного конвою» Росії складалася з вантажівок і бензовозів


Представники російського Міністерства надзвичайних ситуацій біля гуманітарного конвою
Представники російського Міністерства надзвичайних ситуацій біля гуманітарного конвою

Частина дев’ятого «гуманітарного конвою» з Росії, яка була введерна в Україну через пункт пропуску «Донецьк», складалася з загалом 83 машин, головно вантажівок і бензовозів. Про це йдеться у звіті спостережної місії ОБСЄ на російських пропускних пунктах «Гуково» і «Донецьк» у Ростовській області за п’ятницю, 12 грудня.

«Конвой складався з 58 вантажних автомобілів, 19 бензовозів, 2 машин супроводу, 2 транспортних засобів технічного забезпечення, 1 автомобіля командування і управління та 1 швидкої допомоги. На всіх вантажних автомобілях був напис «Гуманітарна допомога від Російської Федерації», − мовиться у звіті.

За повідомленням, під час огляду машин російськими прикордонниками і митниками на шляху до України і з України українські представники міжвіжомчої групи прикордонної і митної служб «були присутні на території» пункту пропуску.

12 грудня вже дев’ятий «гумконвой» прибув у Донецьк і Луганськ. Через те, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не супроводжував його, українська міжвідомча група лише візуально оглянула машини, але не брала участі у прикордонному й митному оформленні.

Загалом у його складі, за повідомленням Міністерства надзвичайних ситуацій Росії, було понад 130 машин. Решту, крім згаданих 83, ввели в Україну через пункт пропуску «Матвеєв Курган», де немає спостерігачів ОБСЄ.

Росія не узгодила з Україною склад і вміст чергового «гуманітарного конвою». Про це повідомив Радіо Свобода речник МЗС України Євген Перебийніс. За його словами, українська сторона поінформувала росіян, за яких умов «гумконвой» може зайти в Україну, щоб це було законно і відповідало українським законам і міжнародному законодавству.

Росія вже вдев’яте ввела на підконтрольні проросійським сепаратистам території Донбасу автоколони з невідомим вантажем, які вона називає «гуманітарними конвоями», без дозволу української сторони.

Українська сторона звинувачує Росію в порушенні міжнародного й українського законодавства. Україна і Червоний Хрест відмовляються приймати чи супроводжувати ці «гуманітарні конвої», бо Росія не подає детального переліку вантажів або повідомляє про вантажі, які не можуть бути визнані гуманітарними.

XS
SM
MD
LG