Доступність посилання

ТОП новини

У небі біля Швеції попередили зіткнення військового літака Росії з пасажирським лайнером


Минулої п'ятниці в небі на південь від Швеції неподалік міста Мальме іноземний військовий літак ледь не зіштовхнувся з пасажирським бортом. Про це шведським ЗМІ повідомив міністр оборони країни Петер Гультквіст.

За даними радіо Швеції, лайнер з пасажирами на борту щойно вилетів з аеропорту Каструп у данському Копенгагені, коли військові помітили «невидимий» для цивільних літак у цьому районі.

Як повідомляє радіо Швеції, міністр оборони Швеції заявив, що іноземний військовий літак належав російським ВПС – його належність підтвердили пілоти шведських і данських винищувачів, підняті в в повітря. Російський літак летів з вимкненим транспондером – пристроєм, яким літаки позначають себе для цивільного повітряного руху.

У свою чергу, командувач ВПС Швеції Мікаел Бюден повідомив журналістам, що співробітники військового центру управління польотами змогли його виявити і попередити диспечерів цивільної авіації. Військовий іноземний літак опинився якраз на зустрічному курсі пасажирського лайнера.

За рекомендацією військових цивільні диспетчери розвернули пасажирський літак, запобігши тим самим катастрофі, яка могла статися буквально через хвилину.

Неодноразово вже російські військові літаки наближалися упритул до повітряного простору інших європейських держав. А в березні в регіоні вже стався схожий інцидент, коли дії російського військового літака з вимкненим транспондером майже довели до зіткнення з пасажирським – тоді до зіткнення лишалося близько ста метрів.

XS
SM
MD
LG