Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини вимагає від ЄС «не втручатися» через арешти журналістів


Реджеп Тайїп Ердоган виступає з критикою ЄС, 15 грудня 2014 року
Реджеп Тайїп Ердоган виступає з критикою ЄС, 15 грудня 2014 року

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив сьогодні, що Європейський союз не має втручатися у справу з обшуками в опозиційних засобах інформації й затриманнями журналістів.

За його словами, ці дії стали відповіддю на «брудні операції» його політичних супротивників, і Брюсселеві краще «займатися своїми справами».

«Вони кричать про свободу преси, але це не мало з нею нічого спільного», – сказав президент про дії своїх силовиків, виступаючи на відкритті нової черги нафтопереробного комплексу під Стамбулом.

Наступ на свободу преси в Туреччині викликав широку міжнародну критику, зокрема, з боку США, а також і Євросоюзу, до якого прагне вступити Анкара.

Ці дії несумісні зі свободою засобів інформації, яка є одним із засадничих принципів демократію, заявили, зокрема, сьогодні в ЄС.

У перебігу операції, що відбулася в Туреччині вчора, затримали не менш як 24 людини, яким висунули цілу низку звинувачень – від «використання залякувань і погроз», підробки й наклепу до «створення угруповання з метою захопити владу в державі».

Серед затриманих – керівники газети і телестанції, які пов’язують із релігійним діячем Фетхуллахом Ґюленом, який нині живе у США. Цей діяч є різким критиком Реджепа Тайїпа Ердогана.

Влада Туреччини, яка вже багато років перебуває в руках поміркованих ісламістів, уже багато разів вдавалася до репресій проти супротивників, звинувачуючи їх у різних злочинах, аж до намагання скинути уряд.

XS
SM
MD
LG