Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти воюють зі зброєю, яка не виробляється в Україні – незалежне дослідження


Автори звіту «АРЕС» докладно аналізують понад 100 специфічних видів зброї, більше 60-ти видів боєприпасів та понад 70 моделей пересувних засобів боєприпасів, які використовуються збройними силами України, «зеленими чоловічками» у Криму та проросійськими сепаратистами на сході України.

Головний висновок звіту – більша частина зброї, боєприпасів та військових машин, якими користуються проросійські бойовики на сході України була вироблена на території колишнього СРСР та Росії.

«До написання звіту були залучені люди, які спеціалізуються на зброї, військовій техніці. Ми використовували двоступеневий процес перевірки інформації, яка знаходиться у відкритому доступі. Ми залучили деяких журналістів, які працюють на Східній Україні, співробітників гуманітарних організацій, тощо», – сказав Ніколас Дженсен-Джонс, співавтор звіту.

Експерт центру імені Вудро Вільсона Майкл Кофман називає звітунікальним прикладом журналістського розслідування.

«Ця доповідь має дивовижну кількість місцевих першоджерел. Майже все, що згадується у дослідженні, було сфотографовано. Дослідження було проведене експертами у військовій галузі», – заявив Майкл Кофман.

Звіт констатує, що більша частина набоїв калібрів 5.45 та 7.62 були вироблені на території Росії, України та Киргизстану. У посольстві Киргизстану у США українській службі «Голосу Америки» заявили, що «на сьогодні Киргизстан не є виробником чи експортером будь-якої зброї та боєприпасів». Стрілецька зброя хоча й використовується обома сторонами конфлікту, однак проросійські сепаратисти та «зелені чоловічки» використовують зброю, яка не виробляється в Україні. Наприклад, кулемет «Печенєг», автомат «Вал» та спеціальна снайперська рушниця «Вінторєз». Посольство Росії у США не надало ніяких коментарів щодо цього.

Аналізуючи походження ПЗРК, спеціалісти дійшли висновку, що деякі моделі, які використовують сепаратисти, надійшла з військових складів російського міста Єйськ. Крім цього, бойовики мали у своєму розпорядженні захоплені українські ПЗРК та ПЗРК «Гром», ймовірно, польського виробництва. Посольство Польщі заявило українській службі

«Голосу Америки», що «не буде коментувати ймовірне застосування польського ПЗРК «Гром» проросійськими сепаратистами на Східній Україні».

Звіт підсумовує, що і українська сторона, і сепаратисти мають у своєму арсеналі артилерію, танки, БМП, БТРи та іншу військову техніку радянського, українського та російського виробництва. Однак, як зазначається у доповіді «АРЕСу», українські збройні сили на момент створення звіту не мали у своєму розпорядженні танків Т-72 різних модифікацій.

Майкл Кофман вказує, що Росія намагається зробити вигляд, що зброя, яку мають сепаратисти походить з захоплених українських складів, але ця версія не підтверджується фактами.

«Більшість колишніх радянських військових складів знаходиться не на сході України, а у західних областях. По-друге, зі звіту ясно зрозуміло, що специфічний набір зброї та військової техніки міг надійти тільки з Росії і вона могла бути вироблена лише нещодавно. Проте, звіт неможе відповісти на питання, чи зброя, що була вироблена ще в часи СРСР, могла у великій кількості, постачатися сепаратистам з Росії. Але це було б для Росії не тільки дешевше, але й виглядало б так, що це не було вироблено у Росії. Саме це мала на меті Російська Федерація», – заявив Майкл Кофман.

За словами Ніколоса Дженсен-Джонса, мета звіту лише надати інформацію підкріплену фактами.

«Нас часто питають: Що ви хочете від цього звіту? Ми хочемо, щоб люди були обізнані з технічними характеристиками зброї та боєприпасів, які ми та інші дослідники ідентифікують на Східній Україні. Ми хочемо надати факти і цифри», – відзначив співавтор звіту.

За словами Ніколаса Дженсен-Джонсона, уся інформація зібрана з відкритих джерел та ретельно перевірялася фахівцями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG