Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов: секретар РНБО, якому «не потрібен час, щоб узятися до справи»


Турчинов став секретарем РНБО
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Турчинов став секретарем РНБО

Київ – Олександр Турчинов обійняв посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони. За словами президента Петра Порошенка, перед новопризначеним посадовцем стоїть завдання не лише координації дій силовиків на Донбасі, але стабілізації внутрішньополітичної ситуації в країні. Передбачається, що найближчим часом до закону будуть внесені зміни, завдяки яким повноваження секретаря РНБО будуть істотно збільшені.

Представляючи нового секретаря РНБО, Петро Порошенко назвав Олександра Турчинова найбільш оптимальною кандидатурою на цю посаду. За його словами, це «людина, якій не потрібний час на «розкачку», людина, яка повністю володіє ситуацією».

РНБО має стати центром прийняття рішень щодо будь-яких викликів, які загрожують національній безпеці та обороні
Олександр Турчинов

«РНБО має стати центром прийняття рішень щодо будь-яких викликів, які загрожують національній безпеці та обороні. Я переконаний, що разом ми можемо це забезпечити», – у свою чергу зазначив сам Олександр Турчинов, звертаючись до членів РНБО.

Володар неформальних повноважень

Олександр Турчинов тривалий час був близьким соратником Юлії Тимошенко, обіймав посади віце-прем’єра та голови СБУ. У лютому цього року обраний спікером Верховної Ради, а після втечі Віктора Януковича став виконувачем обов’язків президента. Перед позачерговими парламентськими виборами вийшов із «Батьківщини» та став одним із очільників «Народного фронту».

Досі жоден колишній спікер чи голова держави, хай навіть у статусі виконувача обов’язків, не обіймав цієї посади із фактично доволі невизначеними повноваженнями та колом обов’язків. Досі політична вага та впливовість секретаря РНБО мали значною мірою неформальний характер і залежали від того, наскільки близько секретар був наближений до голови РНБО, яким є президент.

Юрій Якименко
Юрій Якименко

«Президент неформально делегує частину своїх повноважень – як глава РНБО секретарю цього органу. Звичайно, якщо цей секретар користується повною довірою президента, – тоді це сильна особа. Ну, і залежно від особистості – також. Чому згадуються Кучма і Горбулін? (секретар РНБО в 1994-1999 роках – ред.) Бо Кучма довіряв Горбуліну», – розповідає керівник політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

Євген Магда
Євген Магда

Між тим, у парламенті вже проголосовані у першому читанні зміни до закону, які передбачають розширення повноважень секретаря РНБО. Зокрема, секретар РНБО має отримати чітко визначені повноваження щодо координації дій силових відомств.

«Верховна Рада проголосувала за посилення повноважень секретаря РНБО. Тому ми не побачимо на цій посаді статиста. Зрештою, війна на Сході не закінчилася, а за таких умов статист не відповідає ні посаді, ні ситуації», – каже політолог Євген Магда.

Засідання РНБО 16 грудня 2014 року
Засідання РНБО 16 грудня 2014 року

Призначення Турчинова як ознака міцності альянсу

У 2005 році сам Петро Порошенко був секретарем РНБО із розширеними повноваженнями. Тоді його перебування на посаді позначилося насамперед низкою конфліктів із прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і закінчилося відставкою обох посадовців. Тепер призначення Олександра Турчинова експерти розцінюють як свідчення зміцнення альянсу між командами «Блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту».

«Ті потенційні джерела напруги, які були пов’язані із виборчим процесом і перерозподілом політичного ресурсу, – вже пройдені. А зараз є спільні виклики», – зазначає Юрій Якименко.

Це демонстрація довіри між президентом і «Народним фронтом». Бо Турчинов – це мозок «Народного фронту», тоді як Яценюк – фронтмен, перша особа
Євген Магда

«Це демонстрація довіри між президентом і «Народним фронтом». Бо Турчинов – це мозок «Народного фронту», тоді як Яценюк – фронтмен, перша особа», – вважає Євген Магда.

На найближчому засіданні оновленої РНБО мають розглянути питання формування бюджету в сфері безпеки, оборони і правоохоронних органів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG