Доступність посилання

ТОП новини

Україну знову обговорюють у «нормандському форматі»


Архівне фото: Володимир Путін (л), Франсуа Олланд (с), Петро Порошенко (п) і Анґела Меркель (сидить спиною) під час зустрічі в «нормандському форматі», Мілан, 17 жовтня 2014 року
Архівне фото: Володимир Путін (л), Франсуа Олланд (с), Петро Порошенко (п) і Анґела Меркель (сидить спиною) під час зустрічі в «нормандському форматі», Мілан, 17 жовтня 2014 року

Президенти України, Росії, Франції і канцлер Німеччини разом обговорили телефоном у ніч на вівторок становище в Україні й закликали виконувати Мінські домовленості, повідомили їхні прес-служби.

При цьому в різних керівників звернули увагу на різні моменти розмови.

Зокрема, у прес-службі президента України повідомили, що Петро Порошенко, Франсуа Олланд, Анґела Меркель та Володимир Путін погодились щодо необхідності дотримання всіх пунктів Мінських домовленостей задля мирного врегулювання на Донбасі і за проведення зустрічі Тристоронньої контактної групи для забезпечення прогресу у виконанні Мінських домовленостей до кінця тижня.

«Зокрема, порядок денний зустрічі контактної групи має містити питання припинення вогню, виходу на лінію розмежування, яка закріплена в Меморандумі, відведення військ та важкого озброєння, а також якнайшвидшого звільнення усіх заручників», – мовиться в повідомленні.

Також президент України привернув увагу до нагальної необхідності звільнення з російської в'язниці народного депутата Надії Савченко, стан здоров’я якої погіршився, звернули увагу у прес-службі голови української держави.

Президенти України, Франції та Росії, а також канцлер Німеччини домовились продовжити телефонні перемовини в «нормандському форматі» через кілька днів, щоб підтримувати активний діалог і відслідковувати результати домовленостей, що були досягнуті в цьому форматі, мовиться в повідомленні з Києва.

У версії Єлисейського палацу зазначено, що серед моментів, які необхідно якнайшвидше обговорити на засіданні контактної групи, мають бути дієве і тривке припинення вогню, обмін в’язнями і поліпшення гуманітарної ситуації на територіях, захоплених сепаратистами. При цьому в Парижі наголосили, що всі «конвої» гуманітарної допомоги, чи то з України, чи з Росії, чи з Європейського союзу, мають здійснюватися тільки відповідно до українського законодавства.

Олланд і Меркель закликали Путіна і Порошенка виконати Мінський протокол від 5 вересня і наголосили на необхідності просуватися вперед і не гайнувати часу, як то Олланд уже заявляв Путіну в Москві 6 грудня, заявили у прес-службі президента Франції.

У Кремлі натомість обернули ситуацію іншим боком, винесши до уваги важливість «налагоджування діалогу Києва з Південним Сходом» України, діячів якого Україна вважає терористами, а Росія – «законними представниками народу Донбасу».

При цьому Москва теж підтвердила, що в розмові йшлося про необхідність досягти стійкого припинення вогню на Донбасі і якнайшвидшої зустрічі контактної групи задля реалізації Мінських домовленостей.

Сторони також розглядали питання «економічного відновлення потерпілих регіонів і надання населенню гуманітарної і соціальної підтримки» й домовилися продовжити найближчим часом телефонні контакти в «нормандському форматі», заявили у прес-службі президента Росії.

В апараті канцлера чи уряду Німеччини на цей час іще не повідомляли про цю розмову.

У неділю розмова схожого змісту відбулася телефоном між Порошенком, Меркель і Олландом, але без Путіна.

Москва виступає проти спроб Києва повернути обговорення дій Москви проти України до широкого міжнародного контексту, в першу чергу до так званого «женевського формату», з участю України, Росії, США і ЄС, або «веймарського формату», з участю України, Росії, Німеччини, Франції й Польщі. «Нормандський формат», який застосували нині, передбачає участь керівників України, Росії, Німеччини і Франції. Росія має собі за краще вести справи з Україною в «мінському форматі» Тристоронньої контактної групи – коли на переговорах присутні представники України і Росії й проросійських сепаратистів Донеччини й Луганщини, а також одна представниця ОБСЄ.

Засідання Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання в частині сходу України, яку захопили підтримувані Росією збройні сепаратисти, було заплановане на минулий тиждень, але не відбулося: представники сепаратистів заявили, що не встигають обговорити низку питань зі «своїм керівництвом».

У світі звертають увагу, що в той час як Україна зробила дуже багато для виконання своїх зобов’язань за Мінськими домовленостями, Росія й підтримувані нею сепаратисти переважно не виконують їх.

XS
SM
MD
LG