Доступність посилання

ТОП новини

Росія змушена згортати війну на Донбасі через падіння рубля? (Огляд преси)


Кремль, приголомшений падінням рубля, заплутався у засадничому для себе питанні: розміщувати чи ні в анексованому Криму ядерну зброю, переконує газета «Україна молода». Зокрема, як пише видання, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва має право розпоряджатися своїм легітимним ядерним арсеналом відповідно до своїх інтересів. Одночасно із цим у білокам’яній хваляться, що можуть «вразити» будь-якого супротивника з глибини російської території, тому немає необхідності розміщувати ядерну зброю в Криму. Насправді ж, як пише газета, справа зовсім не у дальності стрільби. А у швидкості падіння національної валюти Росії. А також в інших наслідках санкцій та міжнародної обструкції Росії. Очевидно, що «ядерний попіл» стукає у слабкі російські мізки, від чого плутаються основні месиджі, якими російські чиновники мають вражати уяву своїх слухачів». На цьому наголошується в статті «Іскандери» головного мозку».

Обвал валютного ринку в Росії дивним чином збігся зі зміною тональності висловлювань російських політиків про Україну. Самі росіяни на тлі валютної паніки навряд чи звернули на це увагу, але в Україні риторика північного сусіда зародила надію, що незабаром Росія таки згорне війну на Донбасі. Як пише газета «Сегодня», ймовірність мирного врегулювання конфлікту на сході України зросла. Передумов до миру зараз стало більше, тому що всі сторони відчувають економічне виснаження. У Росії валютно-фінансовий обвал, в Україні на валютно-фінансовому ринку також ситуація складна. Не кажучи вже про так званих «ДНР» і «ЛНР» – там господарсько-економічний колапс і гуманітарна катастрофа. Утім, як зазначає експерт видання, мирна російська риторика – це тактика: говорять одне, а роблять інше. Справжнім індикатором повинні бути дії: якщо відновляться переговори в Мінську, якщо буде реальне припинення вогню, тоді можна буде робити висновки про те, що політика Росії щодо України змінюється.

Дефіцит валюти в Україні – головна проблема як для бізнесу, так і для пересічних громадян. В обмінниках готівкового долара в достатній кількості немає вже понад місяць, а валютні аукціони, які проводить Нацбанк, мізерні і не вдовольняють потреб банків. Куди зникла валюта, якої ще рік тому був надлишок, і як влада повинна заманювати валюту в Україну, розповідає газета «Сегодня». Її поради: дати бізнесу гарантію недоторканності приватної власності; наростити експорт; провести переговори з Заходом про збільшення легальних квот для українських заробітчан, насамперед будівельників, медсестер, обслуги. Інші поради видання пропонує в матеріалі «Бакс бояться везти в Україну».

За керування автомобілем у нетверезому стані народні депутати хочуть довічно позбавляти водіїв прав і навіть саджати у в'язницю. Новообрана Верховна Рада має намір всерйоз «реформувати» звичне життя автомобілістів. Вперше за історію українського парламенту при Комітеті з питань транспорту створений підкомітет, який відповідає за безпеку дорожнього руху. У парламенті готують цілу низку доволі суперечливих нововведень. Про них розповідає газета «Факти».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG