Доступність посилання

ТОП новини

Прифронтова Горлівка: «голодні ігри», протести і полювання на відьом


 Блокпост бойовиків угруповання «ДНР» на в’їзді в Горлівку, 14 грудня 2014 року
Блокпост бойовиків угруповання «ДНР» на в’їзді в Горлівку, 14 грудня 2014 року

За останні два тижні індустріальне місто стало справжнім пеклом для горлівчан

Надія Надєждіна

Індустріальна Горлівка – місто на лінії фронту неоголошеної війни. Запеклі бої під Горлівкою розгорнулися саме напередодні нового перемир’я. Але окремі сутички диверсійних груп і обстріли не припиняються. Основною причиною такої ситуації вважають протистояння різних угруповань «ДНР» у місті. Нещодавно Кремлем був усунений занадто самостійний «Бєс» (відомий горлівський терорист Ігор Безлер), а на його людей почалось полювання.

Перемир’я взагалі нічого не поміняло. Проте за останні два тижні місто стало справжнім пеклом. Восьмого грудня було «дуже гаряче», і навчені гірким досвідом горлівчани просиділи всю добу в підвалах.

Бої біля Горлівки не вщухають – про це пишуть і в «українських» соціальних мережах. Звичайно, приймати все за золоту монету не раджу, але все ж можна отримати деяке уявлення про те, що відбувається.

Як пише у Facebook координатор конструкторських груп українських безпілотників Алекс Нойт, в запеклих боях під Горлівкою було вбито 26 російських військовослужбовців. За його даними, в районі Горлівки зазнав втрат підрозділ 336-ї бригади морської піхоти Балтійського флоту Російської Федерації і 61-ї бригади морської піхоти Північного флоту.

А координатор «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук розповів, що в районі Горлівки зафіксований факт «накриття» української артилерією одного з вогневих підрозділів артилерії бойовиків. Знищено і виведено з ладу як мінімум 2 установки РСЗВ «Ураган», 2 гаубиці Д-30, також знищено 4 вантажних автомобіля з боєприпасами. Один із блогерів дає інші дані: «ДРГ ВСУ знищили РЛС 1РЛ-123Е і ЗРПК «Панцир-С1», пошкоджено 2 ЗРК «Бук» ЗС РФ».

Звичайно в соціальні мережі потрапляють і більш фантастичні свідчення. Врешті й жителі міста стверджують що «ополчення» несе великі втрати через партизанів та українських диверсантів.

У паузах між обстрілами місто намагається жити нормальним життям. Хоча, слово «нормальне» не підходить до нинішньої ситуації з жодного боку.

Тим не менш, міська рада затвердила план проведення новорічних заходів. Людям представили нового так званого «військового коменданта» Горлівки Олександра Мартинова. Для багатьох проросійськи налаштованих горлівчан ця новина здалася доброю, бо після «відставки» Безлера в місті царювала повна анархія.

Приведу хроніку подій в Горлівці за останній тиждень. Із 10 грудня в місті почали роздавати гуманітарну допомогу, але можливість повністю вирішити питання забезпечення зусиллями добровольців виглядає важким. За попередніми підрахунками фахівців ахметовського «Гуманітарного штабу», таких людей у місті проживає близько 60 тисяч. Допомогу видають у кінотеатрі «Шахтар» по буднях із 10-ї до 14-ї години.

Один мій знайомий, що виїхав із Горлівки, розповів: «Теща ходила на цвинтар: там жах! Все «перекопано» снарядами... Люди і там не можуть знайти спокій. Раніше стріляли ввечері, а тепер прямо з ранку: гради, міномети... І мінус 16 не перешкода!» Це типова картина: Горлівка зараз переживає страшні часи.

Будь-яка допомога з будь-якого боку життєво важлива для горлівчан. Особливо для тих, хто не в змозі забезпечити себе самостійно. В першу чергу це діти, це їхні матері, це люди похилого віку. І гинуть вони не так від обстрілів, як від голоду і холоду. Із жахом чекають появу епідемій. За даними того ж «Гуманітарного штабу» в Горлівці, 49% населення гостро потребують продуктів харчування. Що ж до ліків, то їх просто немає. Немає особливо ліків для діабетиків та гіпертоніків, а якщо й є, то вони не доступні за ціною.

Але половина жителів просто мріє поїсти хоча б один раз на кілька днів.

Картина видачі «гуманітарки»: біля кінотеатру «Шахтар», черга розтягнулася до 2-ї лікарні. Це, мабуть, більше від кілометра. Видають 250 пакетів на день. «Голодні Ігри-2014» – назвали це дійство горлівчани. Із 7-ї години ранку біля кінотеатру «Шахтар» вже черга понад тисячу чоловік. Протягом дня черга збільшується. Охороняють порядок «ополченці». Виникають бійки: тому розірвали рот, в того синяки, переломи… Звучить стрільба з АК в повітря. Крики «Ти тут не стояла!», знову бійка...

А ось типове повідомлення в соціальних мережах: «В аптеках інсуліну немає! І дуже давно! Потрібні: Хумулін Р, Хумулін НПХ, Новорапид, Хумалог, Липайра, Фармасулін або будь-які аналоги. Терміново потрібен інсулін! Місто в блокаді, гуманітарну допомогу доставляємо майже пішки під обстрілом. Літні люди в маленьких містах взагалі відрізані від медичної допомоги».

Інша реальність – це військові накопичення армії Росії та місцевого «ополчення» і полювання на відьом.

Повідомлення в соцмережах, що дуже часто зустрічалось на початку місяця: «Брати і сестри! Будьте обережні! Сєпари намагаються вичислити всіх патріотів у місті». А 8 грудня з’явилось таке: «Весь під’їзд «звалює» в бомбосховище. Потужний обстріл і він збільшується з кожною хвилею. Падає з кожним разом ближче і більше...». Потім появилось таке повідомлення: «Уточнені втрати морпіхів і рязанських десантників: «200» – 30, «300» – 64…»

Звичайно, ніяких доказів тому не приводять. Втім, інколи буває й конкретика: «Попадання нашої «арти» у вантажівку з боєприпасами в районі нічного клубу «Вулкан». Посадка на вул. Короленка, таки горить».

У лавах місцевих бойовиків за ті дні був немалий страх. Повідомлялось, що СБУ дістала їх списки і тепер «вибиває» по одному. Восьмого грудня немало чуток ходило про те, що три колишніх командири банди «Беса» знайдені мертвими, а ще двоє зникли безвісти.

Дев’ятого грудня у Горлівці спалахнули протести – люди вимагали, щоб бойовики покинули місто. У відповідь їх розігнали пострілами. Знайомий стверджує, що людей було дуже мало. Але вийшли ті, хто від відчаю позбувся страху: перед тим в результаті артилерійських обстрілів, загинуло шість мирних жителів, ще троє отримали поранення.

Врешті знайомий розповів і про інші факти. Наприклад про те, що в місті появились ростовські даїшники – вони вже «доять» місцевих водіїв за вигадані порушення. Схоже на «вкид», та знайомий твердить, що сам бачив. Правда, те що вони ростовські, йому розповіли на вулиці. Вірити чи не вірити – вирішуйте самі.

Сторони конфлікту все частіше говорять про перемир’я. А от горлівчани говорять про прибуття нової техніки бойовиків. Судячи з підготовки, це перемир’я закінчиться дуже жорстким зіткненням і спробою перейти в наступ. І, здається, в цьому розкладі прифронтова Горлівка знов може стати розмінною монетою.

За словами очевидців, в район прибуло до шести одиниць бронетехніки, що пройшла ремонтні роботи після участі в бойових зіткненнях під Вуглегірськом. У Микитівці у дворі «Залу царства Свідків Єгови» місцеві жителі зафіксували два нових «Урали» і озброєних людей. І таких повідомлень немало.

Тому сподіватись на зменшення напруги в місті не доводиться. Навпаки, всі готуються до ескалації бойових дій.

Надія Надєждіна, соціолог, місто Горлівка

Думки, висловлені в рубриці «Листи з окупованого Донбасу», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода


Надсилайте ваші листи: DonbasLysty@rferl.org

XS
SM
MD
LG