Доступність посилання

ТОП новини

«Топаз» каже, що перебував у СІЗО СБУ з 12 вересня


«Топаз» заявляє, що не мав наміру тікати у Росію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Проросійський активіст Гнат Кромський («Топаз») заявляє, що з вересня перебував у Харківському обласному управлінні СБУ і нікуди не втікав.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, він заявив про це у перерві судового засідання в Харкові, на якому йому мають обрати запобіжний захід.

Представник держобвинувачення на суді заявив, що «Топаза» затримали 17 грудня у другій половині дня біля пункту пропуску «Гоптівка» у Харківській області. Прокуратура вимагає для Кромського 60 днів арешту.

При цьому, за словами кореспондента Радіо Свобода, спочатку активіст підтверджував, що його затримали на пункті пропуску «Гоптівка», але згодом, після спілкування з адвокатами, заявив, що не мав наміру втікати в Росію.

«Офіційно заявляю, що з 12 вересня я перебував у слідчому управлінні СБУ Харківської області, у підвалах, двориках, коли були перевірки, мене піднімали в кабінети», – заявив він.

За словами Кромського, співробітники СБУ погрожували позбавити його життя, якщо він розповість про це.

Активіст додав, що не має наміру втікати чи вчиняти самогубство, а в разі його смерті просить звинувачувати СБУ.

На запитання, чи його катували в СБУ, Кромський відповів, що ні,лише час від часу був моральний тиск слідчих, не уточнивши, що саме має на увазі.

Наразі в суді перерва, судді пішли в нарадчу кімнату для визначення запобіжного заходу для Кромського.

У прес-службі СБУ Радіо Свобода пообіцяли відреагувати на заяву Кромського найближчим часом.

«Топаза» затримали 28 березня у рамках кримінального провадження, відкритого за фактом штурму Харківської облдержадміністрації 1 березня.

Наступного дня Ленінський райсуд Харкова обрав запобіжний захід для нього у вигляді цілодобового домашнього арешту. 7 квітня він зламав електронний браслет і пішов з дому. Того ж місяця «Топаза» оголосили у розшук.

12 вересня суд змінив йому запобіжний захід з арешту на особисте зобов’язання. 15 вересня у ЗМІ з’явилася інформація, що Кромський вийшов на волю в рамках обміну заручниками за «мінським договором». Наступного дня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що «Топаз» – в ізоляторі СБУ.

Кромський був учасником охорони Антимайдану в Маріїнському парку в Києві. Став відомим за позивним «Топаз» після появи в інтернеті відео, знятого в таборі Антимайдану. Зйомка обривається після того, як на автора відео нападають «тітушки» і він кричить Крамському, який його супроводжує: «Топаз, дай команду!».

XS
SM
MD
LG