Доступність посилання

ТОП новини

Обама підписав Акт про підтримку України, але політики санкцій не змінює


Президент США Барак Обама підписав закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014». Це відбулося у четвер, 18 грудня, повідомляє прес-служба Білого дому.

У своїй заяві Барак Обама наголосив, що підписання закону «не дає сигналу щодо зміни політики адміністрації щодо санкцій».

18 грудня у Білому домі заявили, що президент США Барак Обама наразі не розглядає нових санкцій проти Росії попри закон, який йому надає таке право.

Ухвалений Конгресом закон, відомий як «Акт на підтримку свободи України – 2014», передбачає, з одного боку, що президент США має право (але не зобов’язаний) надавати допомогу Україні оборонними озброєннями, такими, як, наприклад, протитанкова, бронебійна зброя чи протиартилерійські радари, безпілотні розвідувальні апарати та системи захищеного зв’язку, а також військовим навчанням.

Передбачено також розширити невійськову допомогу Україні – на облаштування вимушених переселенців, на переорієнтацію експорту оборонних підприємств із Росії на інші ринки, – а також надати Україні термінову допомогу в галузі енергетики за нинішніх умов нестачі палива і електроенергії, серед того й для зменшення залежності України від імпорту енергоносіїв.

Із іншого боку, документ вимагає від президента накласти санкції проти головного російського експортера військових товарів, компанії «Рособоронекспорт».

Це документ також надає президентові право (але не вимагає) запроваджувати санкції проти російського енергетичного сектору, зокрема, проти «Газпрому», якщо ця компанія перекриє газ країнам НАТО, Україні, Грузії чи Молдові.

Передбачене і право президента накладати санкції проти іноземних фінансових інституцій, які фінансуватимуть ті російські компанії й сектори економіки, щодо яких США накладуть свої санкції.

Захід запровадив низку санкцій проти Росії через анексію Криму та її роль у дестабілізації ситуації на континентальній частині України.

XS
SM
MD
LG