Доступність посилання

ТОП новини

У Харкові переселенцям почали роздавати польську гуманітарну допомогу


Переселенці у черзі за допомогою з Польщі, Харків, 19 грудня 2014 року
Переселенці у черзі за допомогою з Польщі, Харків, 19 грудня 2014 року

У Харкові колона з 33 вантажівок з польською благодійною допомогою об’їхала регіональні пункти допомоги вимушеним переселенцям. Як розповів Радіо Свобода генеральний консул Польщі в Харкові Станіслав Лукасік, для людей, що виїхали з Донбасу Польща привезла 150 тонн гуманітарного вантажу.

Допомогу передали благодійним організаціям Червоний Хрест, «Станція Харків», Карітас, до табору «Ромашка», де мешкають тимчасові переселенці.

«Гуманітарна допомога – це теплий одяг і речі для сну: спальні мішки, подушки, пледи, ліжка, постіль. Наступна категорія вантажу – це продукти тривалого зберігання. І ще одна група допомоги – це ліки. Медикаменти, які знадобляться взимку», – розповів Лукасік.

Окрім гуманітарного вантажу, польська допомога передбачає фінансування ремонту в таборі «Ромашка» для вимушених переселенців, а також виділення для людей з Донбасу індивідуальних карток з фінансовою допомогою на загальну суму близько 200 тисяч доларів.

«Поки що виділено майже тисячу спеціальних карток для вимушених переселенців. Це одноразова фінансова допомога. На картці більше двох тисяч гривень», – повідомив Радіо Свобода представник Польського центру міжнародної допомоги Рафал Фарбіш.

За його словами, критерії для обрання людей, яким у першу чергу потрібна гуманітарна допомога такі ж, як і в інших країнах: багатодітні сім’ї, вимушені переселенці, люди з вадами здоров’я і пенсіонери, в яких є фінансові проблеми.

Щоб отримати польську благодійну допомогу в пунктах роздачі «Станції Харків» вимушені переселенці стоять в чергах з шостої ранку.

Уряд Польщі для гуманітарної допомоги тимчасовим переселенцям, що проживають у Харкові виділив мільйон доларів.

У Харківській області за офіційними даними обладміністрації проживає 120 тисяч вимушених переселенців, за неофіційними – близько 250 тисяч. Тільки в самому Харкові проживає понад 32 тисячі людей, що виїхали з Луганської та Донецької областей через бойові дії.

Під час візиту до Варшави президент України Петро Порошенко повідомив, що Польща направила два гуманітарних конвої для допомоги жителям Донбасу. Це вже не перший гуманітарний вантаж із сусідньої країни. Попередня допомога надійшла у жовтні. Тоді в РНБО повідомили, що польські волонтери і приватні компанії зібрали для українських військових і переселенців з зони АТО предмети особистої гігієни, побутову хімію, теплий одяг і медикаменти.

XS
SM
MD
LG