Доступність посилання

ТОП новини

У декого з жертв катастрофи МН 17 у тілі, ймовірно, виявили фрагменти ракети – слідство


Місце катастрофи малайзійського літака на Донбасі, 15 грудня
Місце катастрофи малайзійського літака на Донбасі, 15 грудня

Слідство у справі катастрофи малайзійського літака рейсу МН 17 провело ідентифікацію більшості загиблих у катастрофі, й у декого з жертв у тілі виявили металеві фрагменти, які не відповідають матеріалу літака і можуть бути елементами ракети, що уразила літак. Про це повідомив прокурор Нідерландів Фред Вестербеке.

«Численні повідомлення в ЗМІ вказують в одному напрямку: рейс МН 17 був збитий зенітно-ракетною установкою. Ми розслідуємо це, але ми не можемо закривати очей на існування інших сценаріїв катастроф. На слідство покладена відповідальність представити суду неспростовні докази», – цитує Вестербеке прес-служба СБУ (напередодні відбулася зустріч Вестербеке з начальником головного слідчого управління і співголовою міжнародної слідчої групи Василем Вовком).

Прокурор Нідерландів зазначив, що слідство у справі МН 17 триватиме протягом усього 2015 року. «Остаточною метою для нас є те, щоб судом на відкритому засіданні було встановлено – не може бути ніякого сумніву в тому, що підозрюваний або підозрювані, які постануть перед судом, є винними у авіакатастрофі», – сказав він.

Фред Вестербеке зазначив, що наразі слідство зосередилось на визначенні точної причини авіакатастрофи та встановленні осіб, які несуть за неї відповідальність. «Із самого початку Генеральна прокуратура виходила з того, що мова йде про підозру в умисному вбивстві, спричиненні авіакатастрофи зі смертельними наслідками та воєнний злочин», – повідомив нідерландський прокурор.

Він заявив, що слідчі вже провели детальне розслідування відльоту рейсу МН 17 з аеропорту Схіпхол в Амстердамі, досліджено цифрові та телекомунікаційні перехоплення телефонних розмов. Крім того, слідство дослідило близько 5,5 мільярдів сторінок сайтів в мережі інтернет, де публікувалися зокрема фотографії та відеоматеріали зі східної України. «Слідчими зібрані свідчення очевидців, у тому числі й тих, хто й досі перебуває у центрі конфлікту», – інформує прес-центр СБУ.

«Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) – Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий на сході України 17 липня. На його борту перебували 298 людей. Усі вони загинули. Україна неодноразово заявляла про наявність доказів, що свідчать про збиття літака проросійськими бойовиками.

Найбільше на борту було громадян Нідерландів – 196. Ця країна очолила міжнародну групу з розслідування катастрофи, у складі якої також – представники правоохоронних органів Бельгії, України, Австралії та Малайзії.

XS
SM
MD
LG