Доступність посилання

ТОП новини

Чи юридично легалізують участь «Правого сектору» та ОУН у бойових діях?


Мілітарні підрозділи «Правого сектору» та ОУН нині воюють у Донецькому аеропорту

Київ – Бійці Добровольчого Українського корпусу, члени «Правого сектору» та батальйону ОУН, не можуть отримати статус учасників бойових дій, оскільки формально «не підпорядковані ні Міноборони, ні МВС, ні СБУ». Вирішення цього питання відтягується «з політичних причин», кажуть у «Правому секторі». Лідер партії Дмитро Ярош стверджує, що готують спецільний закон, а поки – намагаються відновлювати справедливість через суди.

Мілітарні підрозділи «Правого сектору» та ОУН стали на перепоні поширення сепаратизму на сході ще з весни. Тепер вони, зокрема, воюють у Донецькому аеропорту й прикривають підступи до нього.

Попри фактичну участь у бойових діях, добровольці «Правого сектору» та ОУН не можуть отримати статус учасників бойових дій, бо їх формально не підпородякували ні Міністерству оборони, ні МВС, ні СБУ.

І хоча розмови щодо вирішення цієї проблеми «точаться давно» й на усіх рівнях, поки юридично це питання не врегулювали.

«Розмови про надання статусу йдуть з перших днів агресії, коли наші хлопці поїхали туди боронити Україну. Весь час ми в переговорному процесі. Спочатку з виконувачем обов’язків президента Турчиновим, потім з президентом Порошенком. Але є дуже багато політичних чинників», – сказав Радіо Свобода член центрального проводу «Правого сектору» Андрій Бондаренко.

За його словами, «Правий сектор» досі є «страшилкою» для великої кількості людей на сході України, «які позбавлені доступу до будь-якої інформації». «І це не лише цивільні, але й військові, серед яких має вестися роз’яснювальна робота», – зауважує Бондаренко.

«Якщо проїхатися по лінії фронту і попитати військових про те, що зараз відбувається у Києві, як налаштована влада – вам мало хто відповість. Навіть серед офіцерів», ­­– стверджує Андрій Бондаренко.

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош каже, що справедливість щодо добровольців відновлять у законодавчий спосіб. На це сподівається й народний депутат Тетяна Чорновол. Вона пропонує усім, хто має якісь законодавчі напрацювання по цій проблемі, «об’єднатися, попрацювати й подати один ­– спільний законопроект».

Справедливість щодо добровольців відновлять у законодавчий спосіб – Ярош
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Готові співпрацювати й у Державній службі України у справах ветеранів війни та учасників АТО.

Питання у відновленні справедливості

А поки Дмитро Ярош пропонує звертатися до судів. І у тих випадках, коли людина загинула, захищаючи Україну.

Батьки та родини загиблих не розуміють, чому загиблих на полі бою юридично не визнають учасниками бойових дій.

«Питання не у виплатах. Питання у відновленні справедливості», ­– кажуть батьки.

Держава не надає полеглим воїнам статусу учасника бойових дій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Як повідомляє сайт «Правого сектору», у Дніпропетровську завершився «перший в Україні судовий процес щодо визнання загиблого бійця ДУКу учасником бойових дій».

Амур-Нижньодніпровський районний суд визнав «факт участі в бойових діях під час АТО» 46-річного Олександра Петрушова.

Дружина загиблого розповідає, що боролася за офіційне визнання свого чоловіка учасником бойових дій кілька місяців, подаючи клопотання до органів державної влади.

У «Правому секторі» сподіваються, що ухвала суду у справі Олександра Петрушова створить «прецедент для інших добровольців, які мають проблеми із визнанням їхньої участі у бойових діях».

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG