Доступність посилання

ТОП новини

«Бі-Бі-Сі» програє інформаційну війну пропаганді Кремля?


«Росія переграє нас фінансово в інформаційному двобої» – Пітер Горрокс, колишній директор Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі»

Лондон – Всесвітня служба «Бі-Бі-Сі» серйозно поступається у плані фінансування російським державним новинним каналам. Таку думку висловив колишній директор Всесвітньої служби Британської телерадіомовної корпорації «Бі-Бі-Сі» Пітер Горрокс. Його попередження з’явилося на тлі нещодавно висловлених на високому рівні побоювань щодо того, що Британія програє інформаційну війну з Кремлем.

На думку екс-директора Всесвітньої служби Британської телерадіомовної корпорації «Бі-Бі-Сі» Пітера Горрокса, британські урядовці мають переглянути закордонне фінансування, розглянувши можливість вивільнення коштів для збільшення асигнувань, спрямованих на розвиток Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі», з тим, аби гідно протистояти хвилі кремлівської пропаганди, яка буквально затоплює Європу.

«Бі-Бі-Сі» має відігравати більш вагому роль у протистоянні пропаганді Кремля
Пітер Горрокс

«Варто переглянути те, що Британія витрачає на підтримку свого впливу за кордоном, зокрема, у військовій площині. «Бі-Бі-Сі» має відігравати більш вагому роль у протистоянні пропаганді Кремля, і тут нам варто чітко позначити наші пріоритети», – сказав Пітер Горрокс.

Девід Камерон
Девід Камерон

Британський прем’єр Девід Камерон, звертаючись до парламентарів, повідомив, що він підняв питання щодо російських пропагандистських каналів у розмові з президентом США Бараком Обамою. На думку Камерона, російська пропаганда видає спотворену картину того, що відбувається в Україні. Це питання також дістало обговорення на саміті «Групи двадцяти» в Австралії, коли британський прем’єр зустрічався з керівниками країн Балтії.

Тим часом колишній керівник Всесвітньої Служби «Бі-Бі-Сі» Пітер Горрокс, який пішов з посади директора відділу глобальних новин «Бі-Бі-Сі», на початку грудня, повідомив, що Британська телерадіомовна корпорація звернулась до «Форін офісу» – Міністерства закордонних справ Великої Британії – із запитом про надання додаткових фондів на фінансування збільшеної кількості програм для України. Проте ще й досі «Бі-Бі-Сі» не отримала відповіді на це звернення.

Ведення інформаційного двобою з Кремлем потребує свіжого вливання коштів
Пітер Горрокс

«Росія нас переграє фінансово. Ми й надалі маємо значно більшу кількість глобальної аудиторії, яка нам довіряє, проте ведення інформаційного двобою з Кремлем потребує свіжого вливання коштів», – зазначив Пітер Горрокс

Попит на новини Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі» значно посилився від початку українсько-російського конфлікту. Російськомовна служба Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі» майже подвоїла за цей час свою аудиторію до 6,9 мільйона слухачів, тоді як в Україні ці показники майже потроїлись до 600 тисяч осіб від кінця минулого року. Все це відбувається попри драстичний перегляд стратегії іномовлення на «Бі-Бі-Сі» з 2010 року, і закриття або ж масштабного скорочення і переформатування (як у випадку з Українською службою «Бі-Бі-Сі») мовних служб Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі».

«Бі-Бі-Сі» як реальна противага Russia Today

А у той час, як Всесвітня служба «Бі-Бі-Сі» скорочувалась та зменшувалась у плані іномовлення, фінансована Кремлем компанія Russia Today («Росія сьогодні») розширювалась у доволі видовищний спосіб. Новинна мережа, яка подає кремлівське бачення подій у світі англійською, іспанською, арабською та російською, вже навіть запустила сконцентрований на Британії телевізійний канал, базований неподалік парламенту в Лондоні, плануючи запустити ще й німецькомовний та франкомовний канали наступного року.

На додаток, президент Росії Володимир Путін планує збільшити бюджет цієї компанії на 40% наступного року, хоча канал Russia Today ніколи не оприлюднює детальні показники щодо своєї аудиторії.

Росіяни нас помітно переграють у плані своєї медіа-потуги. Це те, що я вже говорив керівництву «Бі-Бі-Сі»
Джон Віттінґдейл
Джон Віттінґдейл
Джон Віттінґдейл

Джон Віттінґдейл, голова комітету британського парламенту з питань культури, спорту і засобів інформації, з цього приводу зазначив: «Росіяни нас помітно переграють у плані своєї медіа-потуги. І це те, що я вже говорив керівництву «Бі-Бі-Сі». Навіть страшно уявити, до якого ступеня ми програємо інформаційну війну».

Водночас Віттінґдейл заявив, що домагатиметься надання запевнень від керівництва Британської телерадіомовної корпорації щодо захисту функції Всесвітньої служби «Бі-Бі-Сі», як противаги каналу Russia Today.

«Та гранична налаштованість, яку виказує Росія у напрямку поширення державних новинних каналів у Європі, посилює аргументи на користь того, чому ми мусимо зробити все, аби підтримати нині Всесвітню службу «Бі-Бі-Сі», – додав Джон Віттінґдейл.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG