Доступність посилання

ТОП новини

Росія: депутати хочуть визнати передачу Криму Україні незаконною


Спікер Ради Федерації Федеральних зборів Росії Валентина Матвієнко
Спікер Ради Федерації Федеральних зборів Росії Валентина Матвієнко

Рада федерації Федеральних зборів Росії готує законопроект, у якому передачу Криму Україні у 1954 році пропонують визнаєти такою, що не має юридичної сили. Про це заявила спікер Ради федерації Валентина Матвієнко у понеділок, 22 грудня, під час спільного засідання двох палат російського парламенту.

«Проведений нами аналіз рішень, ухвалених у 1954 році щодо передачі Кримської області зі складу РРСР до складу Української РСР, говорить про незаконність цього волюнтаристського акту, який ухвалювався з порушенням діючої Конституції і законодавчих процедур. Тому у Раді федерації ми почали підготовку законопроекту, у якому передача Криму визнається такою, що не має юридичної сили і правових наслідків з моменту ухвалення», – зазначила Матвієнко.

19 лютого 1954 року президія Верховної ради СРСР ухвалила указ «Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР». А 26 квітня 1954 року було ухвалено відповідний закон.

16 березня за військової і політичної підтримки Росії в Криму відбувся неконституційний і не визнаний світом референдум про «самовизначення Криму». За даними самопроголошеної кримської влади, 96,77% тих, що взяли участь у голосуванні, висловилися за приєднання Криму до Росії. Російські правозахисники навели значно менші цифри.

21 березня президент Росії Володимир Путін підписав закон про «приєднання Криму і Севастополя до Росії» на правах суб’єктів федерації.

Керівництво України ці процеси не визнає, а півострів на законодавчому рівні визнано тимчасово окупованою територією.

1 грудня 1991 року на всеукраїнському референдумі 54 відсотки жителів Криму підтримали незалежність України.

XS
SM
MD
LG