Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк розвіює бюджетну паніку, але ненадовго – експерт


Пенсійний вік не збільшуватимуть, а стипендії не урізатимуть – Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Пенсійний вік не збільшуватимуть, а стипендії не урізатимуть – Яценюк

­Київ – Пенсійний вік не збільшуватимуть, а стипендії студентам не урізатимуть. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, відкриваючи у понеділок засідання уряду. Втім, така заява є лише кволою спробою заспокоїти розгніване суспільство, кажуть експерти і не сумніваються у невідворотності урізання соціальних виплат із січня наступного року.

Публікація копії доручення Арсенія Яценюка профільним міністрам щодо урізання державного бюджету викликала бурхливе обговорення і навіть паніку в суспільстві. Заспокоїти людей прем’єр-міністр поспішив на відкритті засідання уряду в переддень презентації бюджету.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

«На даному етапі уряд не пропонує підвищення пенсійного віку. Що стосується спеціальних категорій пенсіонерів, то уряд не планує переглядати підходи і в нарахуванні пенсій для спеціальних категорій. Третє – щодо стипендій українським студентам – стипендії зберігаються. Щодо оподаткування або заборони отримання пенсій працюючих пенсіонерів, чинна система для них теж залишається», – запевнив він.

Втім, невдоволення вже встигло поширитись у студентському середовищі. Боячись залишитись без стипендії, молодь навіть почала пригрожувати міністрам третім Майданом. Заспокоїти студентів пробував міністр освіти Сергій Квіт.

«Будь-які реформи та зміни в цьому питанні мають бути попередньо винесені на громадське обговорення», – написав він на сайті міністерства. Чи допомогло запевнення міністра, стане відомо у вівторок. Адже саме на 23 грудня, у день представлення парламенту закону про державний бюджет, студенти під крилом Федерації профспілок України готують мітинг під Кабінетом міністрів.


Виплати урізають наскоком – Чорній

У справжності доручення, як і у реальності урізання бюджету «урядом камікадзе» не сумнівається експерт з питань реформи системи соціального захисту з Центру громадських експертиз Любомир Чорній. В Україні є великий масив соціальних виплат, які не виконують свою функцію і які можна урізати, але для цього потрібно було зробити попередній аудит, наголошує він.

«Натомість, рішення таким от наскоком, без відповідних обґрунтувань, можуть заторкнути людей, які належать до справді соціально важливих категорій», – припускає він.

Представлення бюджету у парламенті не покаже тієї картини, яку українці матимуть наступного року, попереджає Чорній. Що ж насправді закладали у головний документ країни – стане зрозуміло лише після перших соціальних виплат із початку нового року.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG