Доступність посилання

ТОП новини

США завадили «Роснєфті» придбати Morgan Stanley


Влада США завадила спробі російської державної нафтової компанії «Роснєфть» посилити свій вплив на глобальному ринку. Вона заблокувала придбання «Роснєфтю» нафтової трейдингової фірми Morgan Stanley.

Morgan Stanley підтвердила інформацію про розірвання договору з російською компанією.

Цю інформацію підтвердили і в «Роснєфті».

«Morgan Stanley оголосила сьогодні [22 грудня], що операція з придбання однієї з дочірніх структур «Роснєфті» глобального підрозділу компанії з торгівлі нафтою припинена. Компанія розгляне тепер низку варіантів щодо даного підрозділу з урахуванням інтересів акціонерів, клієнтів і службовців компанії», – йдеться у повідомлення «Роснєфті», опублікованому у понеділок, 22 грудня, на офіційному сайті компанії.

Віце-президент «Роснефти» із зв’язків з громадськістю Михайло Леонтьєв повідомив російській агенції «РБК», що угоду з Morgan Stanley не уклали через відмову Комітету з іноземних інвестицій США її узгодити. «Відмову у видачі регламентуючих угод ми отримали не тільки від американських, а й від канадських регуляторів. Це їх право: оскаржувати неукладену угоду ми не будемо. Компанія побоюється власних регуляторів», – сказав Леонтьєв.

Вартість угоди між «Роснєфтю» та Morgan Stanley оцінювалася від 300 до 400 мільйонів доларів. Вона була погоджена у грудні 2013 року, коли голова російської компанії Ігор Сечін, який є близьким до президента Росії Володимира Путіна, ініціював розширення діяльності «Роснєфті» на глобальному ринку.

Але санкції Заходу проти Росії через її дії щодо України та падіння цін нафти на світових ринках зменшили можливості «Роснєфті» щодо здійснення фінансових операцій.

Санкції також обмежують можливість міжнародних партнерів «Роснєфті», включаючи ExxonMobil, брати участь у проектах щодо розробки нафтових родовищ в Арктиці.

XS
SM
MD
LG