Доступність посилання

ТОП новини

Україна має випробувати Москву щодо миру (світова преса)


Україна на сьогоднішній день достатньо сильна, щоб запровадити тривале припинення вогню на Донбасі, а Росія – достатньо слабка

Світові ЗМІ обговорюють те, яких кроків має вжити Україна на сході для впровадження успішних економічних реформ. Інші видання нагадують про приклади євроінтеграції балтійських країн, у той час, як деякі газети і далі наголошують на важливості фінансової допомоги Заходу для України.

Американська газета Los Angeles Times пише, що Україна має випробувати Росію, адже, за словами видання, українська держава на сьогоднішній день є достатньо сильною, щоб запровадити тривале припинення вогню на Донбасі, а Росія – достатньо слабкою, щоб на це погодитися. Однак, спочатку, Україна має проковтнути гіркі пігулки.

По-перше, пише видання, Київ має прийняти той факт, що ані Крим, ані окуповані сепаратистами території не повернуться в Україну найближчим часом, адже держава не має достатніх військових чи фінансових ресурсів, щоб їх повернути. Київ має презентувати Москві дієвий мирний план, а також пообіцяти не подавати заявку на вступ до НАТО упродовж п’яти наступних років. Критики можуть сказати, що таким чином Київ просто поступиться Москві і винагородить російську агресію, пише видання.

«Навпаки. Україна потребує миру, якщо вона хоче запровадити й провести економічні реформи, багато з яких будуть болісними. Сьогодні держава має можливість врятувати себе. Київ має випробувати зацікавленість Москви у мирі, про який вона так часто говорить», – підсумовує Los Angeles Times.

Американська газета Washington Post пише, що економіка України потребує допомоги Заходу. За словами видання, українська криза трохи стихла за останні декілька тижнів, а західні лідери, заохочуючи Москву, наголосили, що послаблять санкції, якщо Кремль нарешті впровадить припинення вогню, домовленість про яке була підписана ще у вересні.

Однак, подібна «тиша» може відображати тактичне рішення російського президента Володимира Путіна. «Він, можливо, розраховує на те, що, якщо Москва відступиться, тендітний демократичний уряд Києва зруйнує економічний колапс узимку», – пише видання.

Щоб запобігти такому розвиткові подій, Україні потрібна фінансова допомога, яку Захід обіцяв надати за умови, якщо новий український уряд буде успішно впроваджувати реформи. Парламент, на чолі з Арсенієм Яценюком, робить усе можливе, пише видання. Однак, якщо Захід все ж таки вирішить не надавати Україні додаткових коштів, країна зіткнеться з колапсом своєї фінансової системи. «Це буде величезною перемогою Росії, яка використає цю ситуацію як доказ того, що Україна може вижити лише як держава-сателіт Росії», – підсумовує Washington Post.

Американське інтернет-видання Huffington Post пише про те, чого Україна може навчитися для європейської інтеграції в Латвії. Видання нагадує Європейському союзу та НАТО, що у випадку з балтійськими країнами євроінтеграція була питанням часу. У випадку ж з Україною, підписання угоди про Асоціацію з ЄС стало екзистенціальним вибором для держави – Схід чи Захід. Те, що питання євроінтеграції порушується саме таким чином, а також криза, яка випливла з цього, на думку видання, є провиною Заходу.

Однак Україні варто пам’ятати, що для ЄС важливою була «якість» балтійських держав, а не підтримка там демократії. Що Латвії було потрібно колись, а Україні сьогодні, так це добре керівництво, засноване на бюрократії, яка не підпадає під політичний чи бізнесовий тиск, зазначає видання. По-третє, ані Україні, ані Заходу не варто повністю ізолювати Росію чи тиснути на неї, не надаючи простору для діалогу.

Останній урок для України – це те, що справжнє об’єднання держави не відбувається після домовленості Сходу та Заходу, воно відбувається всередині країни, що може тривати ціле покоління.

Тим часом, газета Washington Post опублікувала різноманітні діаграми, які говорять про всебічний розвиток Росії під керівництвом Путіна. Зокрема, за часи його правління у цій країні зріс рівень ВВП, експорт палива та знизився рівень безробіття.

За ці ж роки свою вартість втратили як нафта, так і рубль, які, за словами експертів, пропорційно пов’язані між собою. Крім того, Центральний банк почав витрачати свої резерви, а населення Росії постійно зменшується.

Та все ж популярність Путіна і далі зростає. У грудні його рейтинги сягнули 85 відсотків, пише Washington Post.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG